Inghetata Cu Vanilie
Sursa Inghetata cu vanilie
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dusa-i vara!
Te du, nebuna infierbintata, cu pirjolul dupa tine!
Din nou e toamna!
Cu zile superbe, cu lumina blinda, cu frunze ruginite in culori pastelate si manunchiuri de flori tomnatice, cu paienjenis de iedere catarate pe ziduri in culori nehotarite inca, de la verde inchis la rosul carmin.
Ultimele zvicniri ale razelor de soare ma predispun la pofta de ceva buun, consumat lenevind pe un sezlong (fie el si scaun pentru pescuit), cu vintul strecurindu-se sagalnic prin par, si cu ochii mijiti indreptati catre astrul zilei, in semn de acceptare a mingiierii sale calde.
Ce spuneti de o inghetata?
O inghetata care sa imi satisfaca aceasta dorinta, incarcata cu ingrediente delicate intr-o combinatie plina de stimulente energetice, un conglomerat de vitamine naturale atit de necesare organismului ce isi pregateste metabolismul pentru hibernare.
Inghetata cu vanilie innobilata cu aroma boabelor de struguri tamiiosi.
Suna bine?
Nu stiu cum suna dar e delicioasa.
Amestecul e simplu si, cu exceptia batonului de vanilie - utilizat in acest caz pentru o aroma intensa, constituie reteta generala pentru inghetata de casa.
Restul, sint variatiuni.
- un pahar cu lapte
- un baton de vanilie
- un pahar de zahar
- 3 oua
- 400 ml smintina dulce de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
Punem intr-un vas laptele impreuna cu jumatate din zaharul pregatit. Despicam batonul de vanilie cu un cutit ascutit, colectam miezul moale razuind in lungul batonului cu lama cutitului si il adaugam in laptele din vas impreuna cu pastaia desfacuta. Se pune vasul pe flacara mica cu scopul de a incalzi doar laptele in asa masura incit sa se realizeze transferul aromei de vanilie, fara sa fiarba.
Se indeparteaza vasul de pe foc lasindu-se laptele sa se raceasca, apoi se strecoara indepartindu-se si pastaia.
Se separa galbenusurile celor trei oua de albus adaugindu-se in laptele strecurat impreuna cu restul de zahar.
Se omogenizeaza compozitia asezindu-se apoi vasul deasupra altuia in care fierbe apa, asigurindu-ne ca vasul cu amestecul nu atinge apa si amestecind continuu pina la ingrosarea acestuia.
Se lasa sa se racoreasca.
Intre timp batem spuma albusurile rezultate in urma separarii de galbenusuri.
Pregatim si frisca, amestecind smintina de separator si zaharul pudra intii la viteza mica a telurilor pentru omogenizarea amestecului apoi trecind la treapta superioara de viteza si continuind sa amestecam pina apar creste ferme.
Se adauga crema obtinuta in prima etapa peste albusurile batute si se incorporeaza prin miscari usoare pentru a pastra aerul din spuma de albus.
Adaugam treptat si in acelasi mod si frisca.
Vom obtine un amestec pufos si cremos pe care il vom rasturna intr-un vas pentru congelator.
Se introduce in congelator pentru citeva ore putindu-se pastra astfel pentru mai multa vreme.
Inainte de servire se scoate si se lasa timp de 15 minute la temperatura camerei.
In cupe sau in cornete vafe, in cosulete de ciocolata sau napolitana, inghetata se va servi decorata cu boabe struguri parfumati sau simpla.
Deliciul va fi complet oricum!
Te du, nebuna infierbintata, cu pirjolul dupa tine!
Ne-ai stors fara mila si ne-ai tulburat mintile cu aburii asfaltului incins dar ne-ai oferit si bucuria de a ne lasa imbratisati de valurile marii, uluindu-ne cu apusuri in flacari.
Ai tras de marginile zilei trezind in noi temperamentul nomad, intinzindu-ne in fata drumuri nebatute inca si tremurindu-ne sub ochi destinatii morganatice spre care sa pornim dar nestiind cind vom ajunge furati de frumusetea naturii.
Dar gata!Din nou e toamna!
Cu zile superbe, cu lumina blinda, cu frunze ruginite in culori pastelate si manunchiuri de flori tomnatice, cu paienjenis de iedere catarate pe ziduri in culori nehotarite inca, de la verde inchis la rosul carmin.
Ultimele zvicniri ale razelor de soare ma predispun la pofta de ceva buun, consumat lenevind pe un sezlong (fie el si scaun pentru pescuit), cu vintul strecurindu-se sagalnic prin par, si cu ochii mijiti indreptati catre astrul zilei, in semn de acceptare a mingiierii sale calde.
Ce spuneti de o inghetata?
O inghetata care sa imi satisfaca aceasta dorinta, incarcata cu ingrediente delicate intr-o combinatie plina de stimulente energetice, un conglomerat de vitamine naturale atit de necesare organismului ce isi pregateste metabolismul pentru hibernare.
Inghetata cu vanilie innobilata cu aroma boabelor de struguri tamiiosi.
Suna bine?
Nu stiu cum suna dar e delicioasa.
Amestecul e simplu si, cu exceptia batonului de vanilie - utilizat in acest caz pentru o aroma intensa, constituie reteta generala pentru inghetata de casa.
Restul, sint variatiuni.
- un pahar cu lapte
- un baton de vanilie
- un pahar de zahar
- 3 oua
- 400 ml smintina dulce de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
Punem intr-un vas laptele impreuna cu jumatate din zaharul pregatit. Despicam batonul de vanilie cu un cutit ascutit, colectam miezul moale razuind in lungul batonului cu lama cutitului si il adaugam in laptele din vas impreuna cu pastaia desfacuta. Se pune vasul pe flacara mica cu scopul de a incalzi doar laptele in asa masura incit sa se realizeze transferul aromei de vanilie, fara sa fiarba.
Se indeparteaza vasul de pe foc lasindu-se laptele sa se raceasca, apoi se strecoara indepartindu-se si pastaia.
Se separa galbenusurile celor trei oua de albus adaugindu-se in laptele strecurat impreuna cu restul de zahar.
Se omogenizeaza compozitia asezindu-se apoi vasul deasupra altuia in care fierbe apa, asigurindu-ne ca vasul cu amestecul nu atinge apa si amestecind continuu pina la ingrosarea acestuia.
Se lasa sa se racoreasca.
Intre timp batem spuma albusurile rezultate in urma separarii de galbenusuri.
Pregatim si frisca, amestecind smintina de separator si zaharul pudra intii la viteza mica a telurilor pentru omogenizarea amestecului apoi trecind la treapta superioara de viteza si continuind sa amestecam pina apar creste ferme.
Se adauga crema obtinuta in prima etapa peste albusurile batute si se incorporeaza prin miscari usoare pentru a pastra aerul din spuma de albus.
Adaugam treptat si in acelasi mod si frisca.
Vom obtine un amestec pufos si cremos pe care il vom rasturna intr-un vas pentru congelator.
Se introduce in congelator pentru citeva ore putindu-se pastra astfel pentru mai multa vreme.
Inainte de servire se scoate si se lasa timp de 15 minute la temperatura camerei.
In cupe sau in cornete vafe, in cosulete de ciocolata sau napolitana, inghetata se va servi decorata cu boabe struguri parfumati sau simpla.
Deliciul va fi complet oricum!