Inghetata Cu Nes Si Nuca
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Ultima reteta “de dulce” pentru doua saptamani de acum incolo, vreau sa tin postul Sfintei Marii. O sa incerc (daca apuc) vreo doua retete de sorbet – numai bune ca-s de fructe si, normal, de post pe deasupra. Oricum, reteta de mai sus a fost foarte gustoasa, am pregatit-o inspirandu-ma din cartea “Carticica Practic - Inghetate”, n-am respectat reteta intu totul, am mai modificat pe ici pe colo, nu prin partile esentiale dar prin cele subtile si aromate.
Ne trebuie:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 500 gr. smantana grasa – cat mai grasa
- 100 gr nuca
- 4 – 6 lingurite ness (dupa cat vreti gustul de intens)
Separam galbenusurile de albusuri. Curatam nucile (de e cazul) – in reteta nu zice dar un sfert din gramajoara, am pus-o deoparte, am incalzit o tigaie neaderenta si le-am pus la rumenit, nu mult doar pana incep sa se coloreze si incepe sa se simta in aer un miros demential de nuca…coapta. Am pus-o apoi pe un curpator si am taiat-o cu cutitul, nici foarte marunta dar nici mare doar atat cat sa o simt cront in inghetata. Restul de nuca l-am dat prin masina.
Mixam cu energie albusurile pana acestea se transforma intr-o spuma teapana. In alt bol mixam si galbenusurile cu zaharul pana se “pufoseaza” si capata o culoare deschisa, galbuie. Amestecam (cu grija) compozitia de galbenusuri cu spuma de albusurile. Adaugam si smantana. Continuam sa mestecam.
Adaugam nesul si nucile, le incorporam in restul compozitiei.
Acum e gata pentru pus la congelator, nu inainte de a o turna in forma sau, in cazul meu, intr-o banala galetusa de smantana.
Cum am mai spus si alta data, pentru o inghetata fina si fara ace de gheata, in primele doua ore dupa ce am pus-o la inghetat, din jumatate in jumatate de ora, inghetata trebuie scoasa si mixata. Un efort mic pentru o bunatate mare!