Inghetata Cu Caise
Sursa Inghetata cu caise
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Fructul suculent din Gradinile Suspendate ale Babilonului alintat cu denumirea de „Oul Soarelui”, „armenaica Prunus" - asa cum le-au spus romanii, sau caisele divine, asa cum le spunem astazi, se cultiva de 2000 de ani. De atunci, oamenii s-au bucurat nu numai de dulceata lor, ci si de proprietatile lor nutritive.
Cu aroma de neegalat, multe vitamine si antioxidanti, caisele, au jucat nu numai roluri solo, consumate proaspete, combinindu-se perfect cu nenumarate ingrediente avind ca rezultat delicioase deserturi ce satisfac dorinta noastra de dulce.
De la clasica prajitura cu caise si pina la mai elaboratul tort, le-am incercat pe toate.
Lipsea din palmares doar inghetata de caise.
Citeva zile cu temperaturi mai ridicate si gata, a sosit momentul oportun pentru o inghetata aromata, cremoasa, moderat de dulce.
Cu ingrediente putine, intr-un timp relativ scurt si ceva manopera, obtineti o infuzie de sanatate ce va va da energia atit de necesara in zilele caniculare, dar va va purta si pe culmile divine ale placerii cu gustul sau fin.
Va trebuie doar:
- 1/2 kg caise coapte
- 200 grame zahar gelifiant
- 400 ml smintina dulce pentru frisca
- 1 plic zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker
- 4 galbenusuri de ou
- 4 linguri de lapte
- 2 linguri zahar tos
Dupa ce se spala bine caisele se desfac in jumatati indepartindu-se simburele.
Se pun intr-un castron si se acopera cu zaharul gelifiant lasindu-se astfel pentru zece minute asa incit apa din miezul fructelor sa transforme zaharul intr-un sirop.
Se aseaza vasul pe foc mic, amestecindu-se continuu ca sa nu se lipeasca, pina ce pulpa caiselor se inmoaie iar siropul se leaga - aproximativ 15 minute. Se indeparteaza de pe flacara si se lasa sa se raceasca.
- Daca nu dispuneti de timp si aveti in camara un borcan de gem de caise pregatit de dumneavoastra il puteti utiliza cu succes.
Intre timp pregatim crema de baza pentru inghetata.
Separam galbenusurile de albus adaugind apoi zaharul tos si laptele.
Amestecam energic pina ce se topesc cristalele de zahar dupa care asezam vasul deasupra unui altuia in care fierbe apa (bain-marie), continuind sa amestecam pina ce compozitia se leaga rezultind o crema fina, lucioasa, cu aspect asemanator maionezei.
Dam vasul deoparte lasind crema sa se raceasca.
Punem in vasul mixerului caisele pregatite anterior si mixam pina obtinem un amestec omogen.
Rasturnam amestecul obtinut peste crema de ou si incorporam cu miscari usoare.
Pregatim frisca amestecind smintina cu continutul unui plic de zahar pudra vanilat Dr Oetker pina obtinem o consistenta ferma.
Adaugam 1/3 din cantitatea de frisca obtinuta peste crema de ou cu caise si generind miscari usoare de la centru catre exterior incorporam frisca pastrind aerul din compozitie.
Procedam la fel pina ce omogenizam toata frisca in amestec.
Obtinem o crema aerata pe care o asezam in vase cu capac pentru congelator.
Se depoziteaza in congelator avind grija ca la intervale de jumatate de ora sa amestecam compozitia pentru a impiedica formarea cristalelor de gheata, repetind aceasta operatie de citeva ori (maxim patru ori).
Serviti cu topping de caise proaspete sau jeleu de caise, sau chiar cu dulceata de caise - pentru cei carora le place gustul intens de dulce.