Inghetata Caramel
Sursa Inghetata caramel
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente pentru 4 portii:
- 300g zahar
- 400g smantana grasa
- 250ml lapte gras
- 3 oua
- o lingurita de extract de vanilie
Se caramelizeaza 200g de zahar intr-o craticioara cu fundul dublu (non-stick) adaugand putin cate putin pentru o caramelizare uniforma (daca puneti zaharul tot odata s-ar putea ca cel de pe fund sa se arda pana se topeste cel de deasupra) cel mai important e sa nu mestecati in cratita. Cand a capatat o culoare aramie se adauga 200ml de smantana la temperatura camerei si pazea de langa cratita ca s-ar putea sa va stropeasca. Se tine pe foc pana se topeste tot zaharul si sosul incepe sa se ingroase (cam 5 minute).
Se transfera sosul caramel intr-un bol care se lasa sa se raceasca apoi se da la frigider cateva ore.
Pentru crema de vanilie se pune la foc laptele cu restul de smantana si restul de zahar pana e aproape de a face spuma. Separat de bat usor cele 3 oua peste ele se toarna jumatate din amestecul de lapte amestecand incontinuu, apoi se transfera totul in cratita si se tine la foc pana cand crema incepe sa se intareasca (nu lasati sa clocoteasca). Se stinge focul, se adauga vanilie, se amesteca bine si se transfera intr-un bol (daca vi se pare ca ar avea cocoloase, puteti trece crema printr-o sita) care va merge si el la frigider pentru cateva ore.
Se serveste cu topingul de caramel... mmmmm, e delicioasa! S-aveti pofta!