Impletiti Moldovenesti
articol scris de 3sisterscooking blog 3sisterscooking.blogspot.com
Dupa parerea mea Craciunul nu poate exista fara cozonaci,fara aceea aroma minunata de care se umple casa cand ii coci. Asa ca luna Decembrie e dedicata cozonacilor. Mama i-a numit pe acestia 3-in-1 pentru ca au nuca, cacao si mac.
Aluat
-100 g unt
-2 oua
-un cub drojdie
-100 g zahar
-200 ml lapte
-600 g faina
-un praf sare
Umplutura
-600 g nuca macinata
-50 g cacao
-3 linguri lapte praf
-10 linguri zahar
Ornat
-1 ou
-mac
Mod de preparare
1. Intr-o cratita se pune untul la topit,apoi se stinge focul.Se adauga laptele si zaharul peste untul topit si se amesteca bine.
2. Intr-un bol,se amesteca bine drojdia cu ouale si praful de sare,pana se obtine o pasta omogena.Se adauga amestecul de lapte si unt peste cel de drojdie si se omogenizeaza totul.Se toarna si faina si se framanta un aluat elastic,care sa nu se lipeasca de maini.Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la crescut,cam o ora, pana se dubleaza volumul.
3.Intre timp, se pregateste umplutura.Peste nuca macinata se adauga cacaua,zaharul,laptele praf si se amesteca bine.Se adauga cam 200 ml apa calduta si se omogenizeaza totul, pana se obtine o pasta de consistenta unui gem.
4.Cand aluatul a crescut se imparte in 4 parti egale, care se intind pe rand in dreptunghiuri egale ca marime. Se imparte compozitia in patru si se ung dreptunghiurile.Se ruleaza si se impletesc doi cate doi, obtinand astfel doi cozonaci spiralati.
5.Se ung tavile de cozonaci si se aseaza cozonacii, se mai lasa sa creasca o ora.Apoi se ung cu un ou batut,se presara mac si se dau la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 40 de minute.Dupa ce s-au rumenit suficient la coaja se pune o hartie de copt deasupra pentru a nu se arde pana la sfarsitul timpului de copt.