Imambayaldi
Sursa Imambayaldi
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu puteam sa las sa treaca sezonul vinetelor, fara sa incerc faimosul Imambayaldi, reteta turceasca ce se traduce foarte…..prozaic prin Imamul a lesinat. De ce o fi lesinat? Traditia isi cam da cu presupusul; eu prefer sa cred varianta cu lesinatul provocat de placerea gustului. Intr-adevar este o mancare foarte buna, aromata si mie una mi s-a parut ca aduce cu….zacusca. Senzatie explicabila de altfel daca te gandesti ca cele doua produse au cam aceleasi ingrediente in comun.
2 vinete
ulei de masline – cam 3 linguri
o ceapa mare sau doua mici
2 catei de usturoi
4 rosii mari coapte, decojite si tocate
4 – 5 viuperci maruntite
2 ardei grasi sa Kapia – taiati vat mai marunt
1/2 lingurita cimbru uscat
1 lingurita de zahar
un praf de scortisoara macinata
zeama de la 1/2 de lamaie
patrunjel verde
sare, piper
Ne punem pe treaba si taiem vinetele in jumatate pe lungime, le saram pe partea taiata si le lasam sa se scurga de apa o jumatate de ora dupa care la spalam, le scurgem de apa si le mai lasam inca o jumatate de
ora.
Intre timp incingem uleiul intr-o tigaie, punem vinetele cu fata plata in ulei si rumenim cateva minute pana incep sa se inmoaie. La scoatem din tigaie si le punem intr-o tava pentru copt, cu partea plata in sus.
In tigaie, in acelasi ulei, adaugam si rumenim ceapa tocata marunt, usturoiul maruntit, ardeiul, ciupercile, rosiile cubulete, cimbrul, potrivim cu sare si piper.
Cu o lingura, scobim interiorul vinetelor ca un fel de caus, mijlocul vinetelor il adaugam in tigaie, laolalta cu restul legumelor si le lasam sa fiarba la foc potrivit pana cand se inmoaie si capata consistenta unui sos.
Cu o lingura, scobim interiorul vinetelor ca un fel de caus, mijlocul vinetelor il adaugam in tigaie, laolalta cu restul legumelor si le lasam sa fiarba la foc potrivit pana cand se inmoaie si capata consistenta unui sos.
Cu aceasta umplutura, umplem causul vinetelor si pentru ca prefer o varianta mai dietetica, in loc de ulei, am turnat in vasul de copt apa pana la jumatate inaltimii vinetelor. Am adaugat in aceasta apa sucul de lamaie, zaharul si scortisoara. Deasupra vasului am pus o folie de aluminiu si am inchis ermetic dupa care am bagat la cuptor pentru o ora. O data facute (mmmmmmm, mirosea innebunitor in casa) le-am lasat sa se raceasca in vas dupa care le-am scos cu o paleta, le-am pus pe un platou si le-am savurat cu un blidisel cu sos de iaurt cu marar alaturi din care ma serveam din belsug. Merg bestial impreuna. Cel putin mie asa imi pare.
Sa ne fie de bine!!!!!