Iaurt Vegan Raw
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Am fost, sunt si voi fi o mare iubitoare de lactate (asta chiar daca sunt vegana). Mereu mi-a placut gustul acrisor al iaurtului, cremozitatea si racoarea-i specifica. De fiecare data cand am ocazia cumpar iaurturi de soia. Gustul acela acrisor de iaurt se datoreaza bacteriilor in sine care se inmultesc si transforma laptele de vaca sau cel de soia intr-o masa cremoasa, usoara.
Ma intrebam insa daca nu este cumva si vreo reteta raw pentru iaurt, avand in vedere ca smantana se poate obtine si inca chiar una foarte gustoasa. Si am cautat retete insa din pacate mai toate cereau pulpa de nuca de cocos tanara (Thai young coconuts), nuca pe care aici nu o gasim. Tot umbland insa din blog in blog am dat peste filmuletul de mai jos. L-am urmarit pe nerasuflate si cand mai erau vreo cateva minute din el am dat fuguta la camara si am pus migdale la inmuiat :D
So… l-am facut, mi-a iesit. Asta e primul lucru bun. Acum… e musai sa va explic unele chestii ca sa evitati unele neplaceri si totodata ca sa obtineti un iaurt gustos. Asa ca va rog nu sariti peste partea asta pentru a evita intrebarile puse in comentarii, repetitive de altfel si datorate necitirii intregului text din postare.
- iaurtul se poate face din orice tip de nuca sau samanta preferati: caju, migdale, nuca, pecan, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, fistic, macadamia, nuci braziliene etc.
- unele tipuri de nuci/seminte trebuie combinate pentru a obtine un iaurt cu gust placut. De exemplu e mai bine sa combinati semintele de floarea soarelui cu caju si migdale, pentru a nu obtine un iaurt cu gust pregnant de floarea soarelui.
- iaurtul, indiferent din ce tip de samanta/nuca este preparat va avea miros, gust, culoare, consistenta identica cu cea a iaurtului de vaca!
- gustul acestui iaurt nu va fi unul neutru, el imprumutand aroma nucii din care este preparat
- este deosebit de important sa nu amestecati iaurtul atunci cand este gata. Cand va fi gata, iaurtul se va separa de zer, care va ramane in partea de jos a borcanului. Eu, ca o zaluda ce sunt, l-am scurs in momentul in care am recoltat iaurtul din borcan insa greseala mea! Zerul s-a amestecat cu iaurtul si a imprumutat un gust amarui, neplacut. Deci mare atentie!
Si-acum… reteta!
Iaurt raw (pt aprox. 350ml iaurt)
- 2 cani nuci/seminte inmuiate peste noapte si scurse de apa
- 280-300 ml apa rece
- Mixati nucile cu apa intr-un blender puternic pana rezulta o compozitie cremoasa. Unele tipuri de nuci vor cere mai multa apa (300 ml), altele mai putina (280 ml).
- Strecurati aceasta crema printr-o panza curata/tifon. Asta e partea cea mai grea din reteta: va trebui sa presati foarte bine pentru a elimina tot laptele din pulpa.
- Laptele rezultat turnati-l intr-un borcan curat. Acoperiti gura borcanului cu o panza curata sau cu tifon.
- Lasati borcanul intr-un loc cald timp de 12 ore (eu l-am lasat pe masa, langa calorifer). Va sfatuiesc sa faceti asta seara, pentru ca dimineata sa aveti deja iaurtul.
- Dupa acest interval va trebui sa obtineti iaurtul. Dati borcanul la frigider pentru cateva ore pentru ca iaurtul sa se mai intareasca.
- Dupa acest timp, culegeti cu o lingura tot iaurtul din borcan (MARE grija sa nu amestecati zerul cu iaurtul!) si transferati-l in alt recipient curat si uscat. Pastrati la frigider.
Note:
- eu am preparat iaurt din migdale insa data viitoare voi incerca nuca sau fistic!
- iaurtul este gros insa al meu a devenit mai fluid deoarece s-a amestecat cu zerul.
- l-am servit cu piure de mango.