contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Iaurt De Casa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Mai simplu ..nu se poate :)
Cîndva o sa ajungem sa ne gospodarim în totalitate,datorita "calitatii" alimentelor care le gasim pe rafturile supermarketurilor..(..sau poate datorita crizei :P )
Gelatina în iaurt?Faina?..în cel cu fructe nu stiu ce adifianti,fructele nu totdeauna sînt fructe,arome iesite proaspat de pe masa laboratoarelor.
Cele cu fructe de capsuni sînt colorate cu extract din pureci rosii..(extract care de altfel se foloseste si la marmeladele de capsuni,si nici macar nu exista o lege care impune producatorilor mentionarea acestei substante pe ambalaj!)O fi un produs natural,dar nu oricine e dispus sa-l consume,iar cine este,poate vrea totusi sa fie informat!
Ma rog..asta m-a împins pe mine sa probez acasa "confectionarea" simpla a iaurtului.
Am cumparat 1 litru de lapte bio-proaspat.
Pentru ca nu am de unde sa iau un "cuib" de iaurt de casa,iar prafurile de agenti lactici/cu diferite culturi de bacterii,care se gasesc prin magazine de specialitate,contin si alea "prafulete",iar unele chiar si praf de gelatina,am hotarît sa experimentez cu o smîntîna acra bio,si o a doua varianta cu un iaurt bio.
Cautînd dupa informatii,am citit ca iaurtul facut din lapte si cuib de iaurt,este bine ca cele doua ingrediente sa aibe aproximativ acelasi continut de grasimi.Adica sa nu fie combinat lapte degresat cu iaurt gras,sau invers.
Laptele folosit de mine are 3,8 %,iar iaurtul 3,5 %

Am pregatit borcanele.
3 mai mari si 2 mai mici.
În cele mai mari,am pus cîte 30 g de iaurt,iar în cele mai mici cîte 20 g de smîntîna acra.
Se poate face si cu lapte fiert pîna la 90 °C(asa am citit,dar nu si încercat) apoi racorit,sau cu lapte nefiert.
În ambele variante laptele trebuie adus la aproximativ 42 C°
Eu am ales varianta cu laptele nefiert,doar încalzit la exact 42°C


Mod de preparare:

Am turnat laptele peste iaurt/respectiv smîntîna acra,
si am amestecat cu lingurite diferite ca sa nu combin bacteriile :)

Attached Image
Attached Image
Attached Image
Am acoperit borcanele cu capace,dar nu le-am închis.
Apoi am repartizat borcanele într-o doza de plastic încapatoare,
si le-am pus la loc caldut(asta va scuteste de cumparat o iaurtiera :P )
Daca nu va este foarte cald,puteti stabiliza cuptorul la o temperatura de
aproximativ 42°C,si lasati borcanele acolo timp de 6-8 ore,
dupa care le mai puteti lasa afara la temperatura camerei pîna ating gustul acru si aciditatea potrivita gustului vostru.
Attached Image
Dupa 24 de ore.
Attached Image
Fîsia care se desprinde de restul iaurtului e mai grasa..acolo s-a adunat grasimea.
Bunica îi zicea spuma.Eu o ador biggrin.gif
Attached Image


Tinute doar asa la loc caldut,pe vremea asta au nevoie chiar si de 24-30 de ore pîna este gata.
Metoda cu cuptorul este mai rapida.
Ambele variante se pot pastra în frigider timp de aproximativ 10 zile.
Daca îl amestecati bine cu lingura,este cremos,
daca nu..e asa cum se vede mai sus,în borcan :)
Arata foarte bine,are o consistenta placuta.
Din acest iaurt,puteti pastra un cuib pentru urmatoarea portie de iaurt.
Aici-amestecat!
Attached Image
Va plac iaurturile cu fructe?
Faceti un pireu din fructe proaspete,si-l adaugati pe lînga iaurtul facut în casa,
e mult mai aromat,mai sanatos..si stiti exact cît fruct este înauntru.
Sau îndulciti si aromati iaurtul cu dulceata facuta de voi..un deliciu!!..sau pur si simplu îndulcit cu miere.
Attached Image
Amestecat cu dulceata..mmmmmmmm!
Attached Image


Daca va place sarat,puteti sa-l folositi cu încredere la un tzatziki,sau amestecat cu putin ulei de masline,otet balsamic si verdeturi ca dressing pe o salata proaspata..etc..etc..etc..
*Nu stiu exact de ce,dar îmi place mai mult cel din cuibul cu smîntîna acra,decît cel cu iaurt!



Retete recomandata de Mayas-Esprit.blogspot.com