Iahnie De Fasole Cu Ciolan Afumat
articol scris de svladu blog vladubucataru.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
'Iar e bine in armata !' - expresia preferata a colegului meu Mihai, expresie ce semnifica: 'iar mancam' !
Pentru o mancare de fasole cu ciolan afumat avem nevoie de ingredientele de mai jos. Cantitatile sunt relative in functie de cantitatea de mancare dorita. Noi am facut asa:
Pentru o mancare de fasole cu ciolan afumat avem nevoie de ingredientele de mai jos. Cantitatile sunt relative in functie de cantitatea de mancare dorita. Noi am facut asa:
- 400 gr fasole uscata
- 250 gr ciolan afumat fara os
- 2 cepe
- 2 lingurite bulion
- 2 foi de dafin
- 1 morcov
- sare, piper, patrunjel
Fasolea se spala bine si se lasa la inmuiat in apa rece de cu seara pana dimineata.
Ciolanul afumat se fierbe un pic cateva minute si se taie bucatele.
Separat se fierbe fasolea in mai multe ape: prima apa in care se pune fasolea trebuie sa fie rece, dupa ce incepe sa fiarba, se arunca apa si se toarna alta apa, calda insa, peste fasole. Se lasa sa fiarba cateva minute si se va arunca si aceasta a doua apa. Se va turna din nou apa calda peste boabe si se va lasa din nou sa fiarba cateva minute. Aceste ape trebuie sa fie neaparat calde, fierte in prealabil. Daca se pune apa rece din nou peste fasole, aceasta nu va mai fierbe.
In timp ce se desfasoara ultima fierbere, separat, se calesc cepele taiate marunt pana devin aurii. Se adauga bulionul si se mai caleste un minut.
Se adauga fasolea scursa de apa, foile de dafin, morcovul ras, ciolanul afumat si se adauga fiertura de la ciolan pana se acopera boabele. Se adauga sare, piper dupa gust. Atentie insa ca apa in care a fiert carnea este deja sarata avand in vedere ca ciolanul este afumat!
Se lasa pe foc pana fierbe fasolea, la sfarsit adaugandu-se patrunjel.
Pofta buna!