Iahnie De Fasole Cu Carnati
articol scris de elenapaduretu blog eileen-cuisine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu am mai mancat fasole de la Craciun, pentru ca am incercat de 3 ori sa fierb fasolea si dupa 6 ore era tot tare ca piatra. Noroc cu o oala sub presiune primita cadou de nunta, cu care am imblanzit boabele obraznice. Atunci facusem o ciorbita cu ciolan, acum am primit de la mama fasole si am prins curaj sa fac iahnie, asa cum o face ea. Numai ca nu am prins-o pe fir si am ramas la reteta fabuloasa a bucatarasului. A durat ceva timp pana am ajuns sa o savurez cu intreaga familie, dar s-a meritat. Este asa de buna, consistenta, servita cu muraturi, ardei copti sau o simpla ceapa. Yummy!
Ingrediente (8 portii):
500g fasole uscata boabe
300g carnati afumati
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
Un morcov
O ceapa
2 fire ceapa verde
3 linguri bulion
Ulei
Boia dulce
Cimbru
Marar
Patrunjel
Mod de pregatire:
Fasolea se spala si se lasa in apa la inmuiat, peste noapte. A doua zi se scurge bine. Se pune fasolea la fiert in apa fierbinte, lasam sa fiarba. Scurgem, inlocuim cu alta apa fierbinte. Facem asta de 3 ori, pana fasolea se inmoaie. Daca aveti oala sub presiune, folositi-o. Eu in 50 de minute am fiert-o, boabele erau destul de mari.
Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga morcovul si ardeii grasi taiati cubulete, ceapa verde si ceapa uscata taiata marunt si putina sare. Se lasa sa fiarba o ora jumatate in apa cat sa acopere, daca nu ati fiert-o in oala sub presiune, sau jumatate de ora, pana legumele sunt fierte.
Intre timp, taiati carnatii rondele, prajiti-i in putin ulei incins. Dupa ce fasolea a fiert si apa a scazut, adaugati carnatii cu tot cu ulei, bulionul, mararul tocat fin, sare, piper si dati la cuptor 15 minute.
Luati din cuptor si adaugati putin cimbru si patrunjel tocat.