contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Iahnie Cu Fasole și Afumătură

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mmmm, ce bun...........când ești cu adevărat flămând. Cum spunea bunicul meu, ”Foamea e cel mai bun bucâtar!” Însă eu consider această mâncare populară, ce a ajuns de curând și națională, de când se prepară de 1 Decembrie, ......o consider, spuneam, delicioasă. Dar trebuie să știi s-o faci. Desigur, nu e nimic complicat, dar ca să iasă extra, trebuie să ai în primul rând produse de primă calitate: fasole cu bob mai mare, din aceea zaharoasă, și cu coajă subțire, și afumături de calitate. Apoi, un bucătar cu har și răbdare.
Se face cu:
fasole
costiță afumată (sau rasol afumat)
ceapă
rădăcinoase (morcov și țelină)
gogoșari
suc de roșii
condimente - dafin, enibahar, boia, piper, mărar uscat, cimbru
ulei
sare
- cantități, după preferințe.
1. Fasolea se pune la inmuiat de cu seara, iar a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit, iar pe parcurs apa se schimba de 2-3 ori. Adaugăm în apă și puțin bicarbonat de sodiu. Avem grijă să fie bine fiartă, dar nu prea sfărâmată. Ulterior, fasolea va mai fierbe 10 minute cu celelalte ingrediente.
2. Opărim costița tăiată felii aruncăm apa și o spălăm. Apoi punem costița sau ciolanul la fiert in apă rece, ca să rezulte o supică gustoasă.
E fiert când intră furculița ușor în carne.
3. Separat, călim ușor ceapa tocată, adăugăm cuburi de rădăcinase, condimentele, călim un pic și completăm cu apă caldă. Lăsăm să fiarbă vreo 25 de minute.
4. Amestecăm toate fierturile - fasolea, carnea cu supă, ceapa cu rădăcinoasele. Completăm cu condimente, suc de roșii, gogoșari (proaspeți sau conservați), sare. Să fie zemoasă, dar nu exagerat.
5. Dăm mâncarea la cuptor, pentru 10-15 minute sau cât mai e nevoie.
Aburindă...........Mi-am pus deoparte, să se răcească mai repede.
E bună cu murături - castraveți, pepene, gogonele - și cu pâine de casă sau mămăligă. Dacă-i bal, bal să fie!