Hummus / Pasta De Naut Bio
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
Denumirea acestui fel de mancare vine de la boabele de naut, care se numesc humus, dar mai sunt cunoscute si ca hamos, houmous sau hummous. Nautul are o valoare terapeutică deosebită datorită compoziţiei sale foarte bogate in proteine, saruri minerale si in vitamine din gama B.
INGREDIENTE:
400 grame boabe de naut bio
2 catei de usturoi
2 linguri de tahini bio( pasta de susan)
2 linguri suc de lamaie (sau dupa gust)
sare in functie de gusturi
1 lingura + 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
ulei de masline
PREPARARE:
Punem cu 8 ore inainte de a pregati hummusul, boabele de naut la inmuiat in apa. Dizolvam in prealabil in apa o lingura de bicarbonat de sodiu.
Spalam boabele sub jet de apa, apoi le punem la fiert intr-o cratita cu apa si 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Lasam sa fiarba aproximativ o ora si jumatate, dar in acest interval mai schimbam apa inca odata, astfel incat sa indepartam cojile semintelor de naut. Nu punem sare in apa in care fierb.
Dupa ce au fiert le punem in robot si le pasam pana obtinem o pasta. Daca pasta este prea groasa si prea uscata, mai adaugam cate un polonic mic de apa (din cea in care au fiert boabele de naut).
Adaugam usturoiul zdrobit, sucul de lamaie, pasta de susan si sarea. Amestecam pana se omogenizeza. Punem hummusul intr-un bol, presaram putin ulei de masline si decoram cu cateva boabe de naut pastrate, patrunjel verde sau seminte de pin.
Simplu si delicios!
Sa aveti pofta!