Hot Dog-ul Somerului Si Despre Melci
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Nu, nu al rockerului somer, personaj atat de celebru in peisaj incat ma gandesc serios sa ma apuc sa fac niste comics-uri cu dansul, benzi desenate bre. Denumirea mi-a venit amintindu-mi recent (culmea ca lovitura a dat-o o persoana din aceeasi increngatura, haleli de fitze) de mai vechiul pranz al plugarului, mai tineti minte? Hai ca era doar in 2009 ideea de “reteta” de atunci cu numele de pranzul plugarului care continea, ma citez, “plugarul nostru are la pachet, printre altele, branza Cheddar, chutney, rosii cherry si daca prefera (plugarul) poate servi totul cu crackers.”
Mai nou am vazut la un meniu in care se mananca melci si alte dandanale, o treaba denumita (an franse, va rog frumos), punga cersetorului. E, noi avem hot dog-ul somerului, adica al meu.
Fireste, asta ca sa raspund iarasi provocarilor pe care, fara voie, le arunca in neant domnul Vladen si ai lui crenvusti americanesti.
Eu am scos de prin frigider si camara tot ce mi s-a parut ca poate face fatza cu succes (si spate daca vrea sa fie trendy) unui nou chifloi impanat cu crenvusti, anume:
Am desmembrat coltucul de paine de un leu si l-am umplut cat mai ordonat cu branza cu mascarpone, castraverzi murati (aia salbatici, libanezi), ceapa, ardei iute, mustar, ketchup picant si tabasco (da, ouch). Si ca sa stea dracului la un loc l-am presat nitel in tigaitza, cat sa se incalzeasca tot.
Junk babe, junk. Ce imi place la Vlad e ca seamana cu mine, cand i se pune piticul, nu se lasa, si-a propus sa urmeze drumul crenvustiului american, da-i si lupta, are arme mai tari, eu capotez repede cu ale mele, nu pentru ca imi lipseste musai imaginatia ci pentru ca nu fac risipa de ingrediente, sunt econoama, da?
Sa ne intoarcem la melcii nostri.
Ei bine, ei sunt cam tembeli, ies dupa ploaie si ii apuca traversatul, deci sunt decimati de trecatori bipezi, patruperi sau chiar 4X4. Tampitii de ieri migrau din gradina mea primitoare, cu cartofi, trandafiri, vita de vie, pisici si una bucata caine negru, in gradina vecina care este langa alta gradina vecina in care salasuiesc aricii. Drept e ca le vine mancarea la bot aricilor, insa la fel de adevarat e ca numai fast food nu poti numi o armata de melci, chit ca se preda de bunavoie teposilor.
Bai si erau multi, multi, vreo doi am sinucis eu, fara sa vreau, fireste, erau plini de rahat, cica e perioada in care depun oua, icre, ce depun ei acolo, imi zicea un prieten din Cluj, dar acolo o fi mai frig ca melcii mei au deja pui.
E, nu stiu cum devine vorba cu Bogdana, ca gaseste ea o reteta de saramura de melci, se isca discutie despre matze de melc, care nu sunt mai multe ci e unul singur, eu bat la cap clujeanul care imi dezvaluie cum pre-prepara ‘mnealui melcii in vederea consumarii. Melci din care am si consumat cand am fost in deal la Cluj.
O sa rezum ce mi s-a transmis prin viul grai al tastelor, via mess.
Dupa ce i-ai infometat si si-au golit matzul din picior (am uitat cate zile) ii pui in sare multa, sa ii acopere (vorbim de melci vii, da?). Atunci ei elibereaza mucusul acela ca sistem de aparare dar vor muri nevinovati pana la urma. Cureti melcii de melasa aceia de sare si-i mai speli in fo 5 ape, dar tot nu scapi de tot de albeata aceea, dar nu-i bai (no ca nu-i). Iei de pe foc oala de 10 l de apa clocotita si o pui deoparte si tusti cu melcii inauntru. Ii lasi cam 10 minute si-i scoti cu strecuratoarea, ca alfel ramai fara piele e maini. Scoti cam cate zece bucati odata, sa nu se raceasca, in aceasta etapa melcul este retras din cochilie mai mult sau mai putin (saracii, cred si eu, cam cum m-as retrage eu daca mi-ar da cineva cu sare si apoi foc la casa). Scoti cu tehnologie melcul din cochilie si vei vedea urmatoarele: toate organele melcului sunt separate de picior iar in varful cochiliei ramane rahatul neeliminat.
No, e clar?
Mie imi e foarte clar ca nu am sa mai mancanc melci prea curand, nici pesti jupuiti de vii (am uitat sa va povestesc ce am patit cu pestii de saptamana trecuta). Dar asta am invatat eu despre melci si am zis ca poate va foloseste, deci asa se prepara melcii, cum ii gatiti ulterior, treaba dvs.
Mi se pareau scarbosi, acum, dupa ce am aflat cate indura ca sa te fandosesti ca ai mancat melci, au inceput sa imi fie simpatici.
Acestea fiind zise, azi am liber pana mai pe seara si am pofta de ceva bun, dar nu stiu de ce, sa fie tot crenvusti? Omleta? Carnati? Sau poate spanac sau broccoli, urzici sau stevie? Ca e plin congelatorul de buruieni. Stiu ca nu e chic, dar melci nu fac.
rororo