Hering In Cojoc
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Mi-a ramas niste hering sarat de data trecuta, asa ca am hotarat s-o folosesc ergonomic, mai ales ca demult aveam o pofta de ceva anume. Stiu ca tema revelionului e cam depasita, da’ reteta asta n-am cum sa n-o pun. In Uniunea Sovietica revelionul era cea mai importanta sarbatoare din toata sarbatorile. Pentru oamenii de acolo revelionul chiar insemna ceva (poate de aceea ca omul de acolo – eu, avea 10 ani cand a vazutt ultima data revelionul socialist). Si fiecare sarbatoare de revelion intodeauna venea cam cu aceleasti traditii, mai ales cand venea vorba de mancare. Una dintre acestea se numea … cum sa-i zic… „hering in suba” sau „suba”, daca traducem mot-a-mot denimirea din rusa (селедка под шубой). O denumire mai populara este salata de hering.Eu am adaptat denuirea la un sens mai relevant si i-am zis „hering in cojoc”. Pe cat imi parea mie de complicata, pe atat era de banala aceasta reteta.
Ingrediente:
3 cartofi medii
3 morcovi
2 ceape medii
2 sfecle rosii
300g hering sarat
200g maioneza
Mod de preparare:
Toate legumele se fierb bine, cu exceptia cepei care trebuie tocata, asa cruda cum este. Cand au fiert se decojesc.
Intr-o farfurie adanca se asterne heringul taiat marunt, intr-un strat uniform.
Pentru al doilea strat se utilizeaza ceapa tocata marunt.
Cartofii se dau prin razatoare deasupra blidului, uniform – ceea ce va constitui stratul urmator.
In acelasi mod procedam cu morcovul.
Svecla – idem.
Si deasupra – maioneza. Asta-i tot! Bineinteles pe masa de revelion nu lipseau mandarinele sau portocalele (mai rar).
Toate gospodinele Uniunii pregateau reteta asta din timp, pentru ca atunci cand se punea cojocul pe masa, maioneza reusea sa absoarba roseata din sfecla si cusma deasupra era rosie, ca si cusma lui Mos Jerila. Asa cum revelionul se sarbatorea 2 sau trei zile la rand, cusma rosie era ceva firesc. Cusma alba, in schimb, era doar pe suba ce avea o vechime nu mai mare de 20 minute.
Gustul subei imi place si astazi, mai ales pentru ca e un gust bagat in sange din frageda copilarie.
Sa aveti si voi pofta!
P.S. La straturi se mai pot folosi ouale fierte, mazarea fiarta, ce vreti voi. Intre straturi puteti pune maioneza. In log de hering puteti folosi scrumbie. Experimentati. Cu cat mai multe straturi, cu atat mai cald ii va fi pestelui;)
Update:
Pavel zice ca reteta originala e altfel:
Primul strat trebuie sa fie ceapa, ca otetul si uleiul cu care se stropeste sa o inmoaie si sa o faca dulcie, sa-i scada din iuteala si miros
Pe urma pestele, el trebuie sa fie stropit cu putin ulei.
Pe urma se pun cartofii, care trebuie unsi cu putina maioneza.
Dupa asta se pune sfecla care este unsa cu maioneza asa, generos, cat trebu…
Dupa asta se orneaza cu: galbenus fiert faramitat, sau morcov fiert dat prin razatoare, sau cu ce te mai violeaza fantezia.
Treaba cu bagatul morcovului intre straturi ii ceva obscen – anomalie moldo-postsovietica… chiar nu am idee de unde asa prostii. Morcovul are o proprietate de a absorbi gustul si mirosul de la tot ce-l inconjoara… si daca il pui acole, pont din el ii aproape zero…
Pe scurt, cate obiceie atatea bordeie. S-ar putea ca Pavel sa aiba dreptate. Cum ziceam – experimentati.