contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Happy Birthday, Maya S World!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blogul meu împlineste astazi frumoasa vîrsta de 5 anisori. Cu acesta ocazie doresc sa multumesc în primul rînd tuturor cititorilor mei cuvîntatori, care sînt alaturi de mine cu sfaturi, critici sau aprecieri, comentarii, premii... Voi, atît cît si blogurile voastre, sînteti o sursa infinita de inspiratie unde pot sa îmi clatesc pupilele cu bunatati, zi de zi. Chiar daca numai virtual, ma bucur sa va cunosc. Multumesc!
La fel multumesc si vizitatorilor mei necuvîntatori, care stau pe margine si citesc. Ma bucur daca am reusit la rîndul meu sa va inspir cît de cît într-ale culinaritului, sau daca ati probat vreo reteta si v-a placut. Daca nu v-a placut sau aveti nedumeriri, luati-va inima'n dinti si spuneti.
Pentru celebrarea momentului, va invit la un tortulet cu pere, martipan si ciocolata. Cu toate ca e cam mititel, fiind doar virtual, îmi permit sa-l împart cu toata lumea :D
Cel putin o sa va împartasesc reteta, care la fel ca toate retetele mele, este simpla, nu necesita o gramada de ingrediente, condimete, deloc sofisticata, decorata minimal... ceea ce ma reprezinta :P, si este inventata cu dragoste si pasiune.




Starletele, dulci si parfumate cu textura ferma.


        Ingrediente pentru un blat de 20 cm:
  • 3 oua
  • 3 linguri de faina
  • 2 linguri zahar (sau 3 linguri + vanilie sau un zahar vanilat)
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 lingura cacao dark
  • 1 lingurita praf de copt
Se mixeaza ouale cu zaharul cel putin pîna îsi tripleaza volumul, si devin o spuma densa si pufoasa. Eu asa le mixez mereu, în robot. Bineînteles ca puteti face un blat dupa metoda clasica, mixînd albusurile separat, adaugînd galbenusurile frecate cu zahar. Apoi se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, si se adauga ( sau încorporeaza usor cu o spatula) lingura cu lingura, pe masura ce se mixeaza usor/ pe cea mai mica treapta a robotului/mixerului. Compozitia se toarna într-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 25 minute. Se lasa la racit pe un gratar, dupa care se taie în trei felii.


       Pentru însiropare:
  • suc natural de pere
  • amaretto

Feliile de blat se însiropeaza înainte de a fi montat tortul. Eu am însiropat cu suc de pere si amaretto. Daca servesc si copiii, însiropati doar cu suc de pere.

       Ingrediente pentru umplutura:
  • 3-4 pere mici
  • 350-400 ml suc de pere
  • 10 g agar-agar/sau gelatina
  • 50 ml suc de pere(pentru dizolvarea agar-ului/gelatinei)
  • 1 lingura zahar ( optional )
Se curata perele, se îndeparteaza casuta cu seminte, se taie în patru si se feliaza. Se pun împreuna cu sucul de pere si o lingura de zahar (daca e nevoie. Eu nu am pus, perele si sucul fiind destul de dulci) la fiert, pîna se înmoaie putin. Înainte cu aproximativ 2 minute de a opri focul, se amesteca agar-agar cu sucul rece de pere ( 50 ml ) si se toarna la perele fierte. Se amesteca într-una pe foc moderat timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racorit. Cînd si cînd se amesteca. Asa verificati gelifierea. Daca folositi gelatina, urmati instructiunile de pe ambalaj.


Dupa racire, cînd jeleul începe a gelifia,
se împarte în doua si se niveleaza cîte un strat pe feliile de blat însiropate.


Se acopera cu cea de-a treia felie de blat,
care se stropeste cu restul din amestecul de amaretto + suc de pere.
Se lasa la racoare cel putin cîteva ore sau peste noapte.


        Stratul superior:
  • 100 g martipan

Se întinde o foaie de martipan de 3-4 mm, se decupeaza un cerc cu circumferinta de 20 cm
si se niveleaza usor peste blatul umed/însiropat.



        Decor:
  • glazura de ciocolata (ciocolata + smîntîna lichida în proportie de 4:1)
  • inimioare din restul de martipan
  • inimioare colorate
Se topeste ciocolata cu smîntîna în bain marie. Cît înca este fluida, se toarna încet peste tort.


Se decoreaza.


Se serveste cu mare pofta!



Notite:
-un tort destul de usor din punct de vedere caloric, tinînd cont ca este de ciocolata :D
-este parfumat si aromat, iar combinatia para - ciocolata - migdala/martipan, este fantastica!
-am folosit suc natural de pere, din comert
-cred ca i-ar sta foarte bine îmbracat cu frisca, tortuletului
-în umplutura de pere se poate adauga (optional) 2-3 linguri de brînza cremoasa gen Quark, ricotta, mascarpone
-daca va place aroma migdalei, dar doriti sa însiropati blaturila fara alcool, adaugati în sucul de pere 3-4 picaturi esenta de migdale. Se gasesc fiole mici de la Dr. Oetker.