contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Happy B-day For Miruna Si Un Tort (de Ciocolata) Cu Crema De Trufe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Luna Martie e intotdeauna o luna bogata in sarbatoriti. pe langa minunatele zile de 1 si 8 Martie, noi mai avem de sarbatorit un prieten drag (pup John) si cativa membri ai familiei. Adica un bunic (anul asta a facut 82 de ani, pe 10 martie, te iubim Titi), o matusa mai de departe (pup Carmen, pe 11 martie) si apoi urmeaza pleiada celor mai de soi :)) adica tata (pe 15 martie), Miruna (pe 16 martie) si je (pe 17 martie). Cool, nu? :)) 
   Si ca de fiecare data se lasa cu chefuri de trei zile si trei nopti, de mese copioase si torturi ciocolatoase. Si cum nici anul asta nu putea lipsi din programul festiv un delicios tort ciocolatos, am ales spre delectare un Tort cu crema de trufe, de la Bucataresele Vesele, ca tot e si concurs :).

  Asadar ingrediente:
 pentru blat:
  • 8 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50 gr ciocolata rasa
  • esenta de rom

pentru crema 1:
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata
  • esenta de rom

pentru crema 2:
  • 200 ml frisca 
  • 200 gr ciocolata alba (cu cocos am pus eu)

pentru insiropat:
  • 400 ml apa
  • 6 linguri miere de albine
  • 1 lingura de nes 
  • 50 ml whiskey

pentru glazura:
  • 200 ml frisca 
  • 50 gr unt
  • 100 gr ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata amaruie

pentru decor
  • frunze de ciocolata


Blat 
  Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma impreuna cu 5 linguri de zahar.  Galbenusurile le mixam cu 3 linguri de zahar si esenta de rom, pana ce isi dubleaza volumul si devine ca o crema. Amestecam apoi spuma de albusuri peste crema de galbenusuri, incet si cu grija. Peste adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta si ciocolata rasa. Amestecam cu grija, de sus in jos, lejer si ritmic, pana se incorporeaza toata. Turnam apoi compozitia intr-o tava rotunda de 26 cm, cu inel, tapetata cu hartie de copt si dam totul la cuptor la foc moderat pana se coace complet. Faceti testul cu scobitoarea: daca aceasta iese curata inseamna ca blatul e gata. Lasam la racit si cand e rece taiem blatul in trei parti.
Crema 1:
  Rupeti ciocolata in bucati mici si impreuna cu frisca lichida puneti pe foc mic pana ce se dizolva complet. Amestecati continuu pana se ingroasa. Apoi luati de pe foc si lasati la rece cateva ore bune. Dupa care mixati puternic si apoi iar lasati la rece. Aromatizati cu esenta de rom
Crema 2:
  Urmati acelasi procedeu ca la crema nr. 1, doar ca folositi ciocolata alba. Eu am folosit ciocolata alba cu cocos, astfel incat nu am mai folosit apoi pentru aromatizare esenta de vanilie, dupa cum era reteta originala. 
Sirop:
 Amestecati apa cu mierea si fierbeti usor. Adaugati apoi nesul si dati la rece. Inainte de a folosi siropul pentru insiropat blaturile aromatizati-l cu cei 50 ml de whiskey. Sau nu :))
Glazura:
  Amestecati ciocolata, frisca si untul, pe baie de aburi, pana obtineti o compozitie omogena si fluida. O folositi in momentul in care veti trece la glasarea tortului. 
Asamblare:
  Avem baltul taiat in trei si insiropat bine. Peste primul blat intindem strat uniform de crema nr. 1, adica cea de ciocolata neagra. Asezam deasupra o foaia de blat. Peste ea vom intinde crema nr. 2, adica cea de ciocolata alba. Punem cealalta foaie de blat. Nivelam lateralele si fata tortului cu putina crema oprita din crema de ciocolata folosita la umplere, dupa care il dam la rece pentru macar 3 ore. La sfarit incercam sa ii dma o fata cat de cata aporpiata de cea a originalului, sau macar atat cat ne pricepem. Il glazuram cu glazura de ciocolata tocmai facuta. Glazura nu trebuie turnata fierbinte peste tort, ci sa fie asa calduta, fluida, la temperatura camerei oarecum. Ornam cu frunze de ciocolata si dam la rece peste noapte.
 Frunzele de ciocolata le facem asa: topim ciocolata si apoi cu ajutorul unei pensule  intindem strat gros pe spatele unei frunze de hibiscus. Dam la rece. Apoi mai punem inca un strat de ciocolata peste cel intarit, pentru ca frunza de ciocolata sa fie mai grosuta si sa nu se rupa in momentul in care o vom deslipi de frunza de hibiscus. In momentul ornarii tortului desprindem, cu mare bagare de seama, frunza verde de hibiscus de ciocolata intarita, obtinand astfel niste frumoase frunze de ciocolata.
 Cu acest tort particip la concursul Bucatareselor vesele.