contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Haioșe (pateuri Cu Osânza)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 Bine v-am găsit sănătoși în noul an ! Așa că am să încep cu unele din cele mai bune pateuri , ardelenești altfel, care există.E una din prăjiturile specifice Crăciunului ardelenesc, probabil și din cauza osânzii cu care sunt făcute și care le dă o aromă inconfundabilă.Am să le încerc la Paști cu unt, în loc de osânză, dar sigur vor avea alt gust.Dacă aveți rude la țară sau măcelar priceput să nu irosească nimic, încercați-le și vă asigur că n-o să vă pară rău.Așa că întâi trebuie să-i mulțumesc Liei pentru osânză și parțial pentru rețetă, pentru că am făcut o combinație între rețeta mamei și a Liei.Mai ales am folosit sfaturile Liei care în rețeta mamei nu existau.Rețeta originală este cu gem de prune, dar am încercat și cu caise și mi-au plăcut.Un gem acrișor să fie, cred eu. 

 INGREDIENTE:
 -un kg faină
 -3 linguri de smântână
 -3 gălbenușuri
 -o linguriță de zahăr
 -o linguriță de sare
 -2 linguri de oțet
 -apă minerală cât cuprinde aluatul
 -700 g osânză de porc
 Ptr.umplutura:
 -un borcan de gem de prune
 -zahăr praf vanilat pentru decor

 MOD DE PREPARARE:




 1.Se dă osânza de porc de două ori prin mașina de tocat, pentru a se elimina toate pielitele, apoi se amestecă bine cu 300 g de făină, după care se împarte în 4 bile.
 2.Din restul de 700 g de făină, gălbenușuri, zahăr, sare, oțet și apa minerală se frământă un aluat, până ce devine frumos, nelipicios și elastic.Se dă la rece pentru jumătate de oră.






 3.După ce se scoate de la rece, se întinde o foaie dreptunghiulară sau pătrată de aproximativ 5 mm grosime și se unge cu prima bilă de osânză cu făină.După care se împăturește după cum urmează : partea dinspre noi se împăturește până la 2/3 din lățimea aluatului, apoi partea de sus, peste partea împăturita.Urmează partea stânga împăturita până la 2/3 din lungimea aluatului , după care se împăturește partea din dreaptă peste cea din stânga.Se învelește bine cu folie de plastic, după care se dă la frigider pentru jumătate de oră.
 Această secvență se va repeta de încă 3 ori, până terminăm osânza.Aveți grijă, ca de fiecare dată, aluatul scos din frigider să-l puneți pe planșa de întins în aceeași poziție și să-l împăturiți de fiecare dată în același sens : dinspre voi, apoi de sus, după care stânga și apoi dreapta peste stânga.După ce-a de-a patra împăturire, este indicat să lăsați aluatul mai mult la rece, de seara până a două zi, de exemplu, pentru că astfel va deveni și mai gustos și se va desface și mai mult în foi. Aluatul se poate ține la frigider până la o săptămână, dar în acest caz, trebuie întins și împăturit o dată în fiecare zi.

 4.Cuptorul se încinge la foc mare. Aluatrul se întinde în foi de aproximativ un cm grosime, sau de grosimea degetului mic, nu mai subțire și se taie cu ajutorul unui cuțit încins la foc, în pătrate sau dreptunghiuri, în al căror mijloc punem gem de prune, după care se pliază fiecare pătrat fără să se apase.Se așază într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, toate pateurile în aceeași direcție și se pune tava în cuptor, cu deschizătura pateurilor spre fundul cuptorului.Se coace 10 minute la foc mare, până încep ele să se deschidă, apoi la foc minim, până ce sunt deschise și ușor rumenite.Aluatul tăiat care nu a avut loc în tavă, îl ținem la rece, până ce îi vine rândul la cuptor.
 5.După ce s-au copt și s-au răcorit puțin, haioșele se pudrează cu zahăr praf amestecat cu zahăr vanilat.

 Poftă bună !