contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Hai Sa Facem Paine! Nº8 Pain Polka - Vamos A Hacer Pan Nº8

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
    Buuunaaa, va erea dor de sectiunea asta? Sa facem o paine impreuna? O paine fara complicatii, dar care sa fie o paine deosebita, o paine foarte buna si gustoasa. Cum stiu ca ati probat ultima reteta va indrum sa probati si painea asta. Veti obtine o paine cu o coaja crocanta si cu un miez foarte pufos. Faptul ca painea are aluat vechi ii imbunatateste foarte mult calitatea. Va garantez ca nu se faramiteaza, are un miez putin umed, elastic si nu te saturi de ea, mai ales la micul dejun cu unt sau margarina nehidrogenata. Ce sa va spun, painea asta e paine pe gustul sotului meu. Nu va imaginati cum se bucura cand fac astfel de paini pentru sectiunea asta. Normal, fac numai paine cu maia si lui nu-i place, mananca, dar nu cu placere cum mananca painea asta. Asa ca v-am spus ca sa stiti, cunosc destule persoane carora nu le place painea cu maia, asa ca painea asta e pentru tine, tu care nu te impaci bine cu painea facuta cu maia.
    Reteta e din cartea Retete delicioase pentru prepararea painii, da avem si noi in tara noastra o carte buna de paini! E o mare minune! Dar sa stiti ca e tradusa, nu e de la brutari nostri din tara. Brutari nostri tin secret formulele ca sa nu le faca si alti. Uite asa ne ducem noi si luam formule si reteta de pe alte meleaguri, de la acele tari care au stiut sa-si scrie o istrorie gastronomica, apropo am citit in manualul gastronomic istoria gastronomiei ale tarilor din europa si Romania nici nu figureaza pe acolo, sunt bulgari, rusi, unguri, turci, de Romania nici nu se aminteste. Hai ca inchei aici, asta e offf-ul meu dupa ce am citit unele comentarii pe un al blog.
    Nu utati, va recomand cartea, veti invata multe, veti citi si afla multe informatii despre paine, mai ales ca aveti retete si nu stiu cate feluri de paine din atatea tari diferite.
Pain Polka e o paine speciala din regiunea Loire, Franta. E vorba despre o paine rotunda sau ovala, oarecum turtita si cu taieturi adanci. La prepararea ei se foloseste aluat vechi, deci aluat din ziua precedenta, dar totusi va  asigur ca se poate pastra aluatul vechi in frigider pana la 4 zile sau o luna in congelator, numai ca in momentul folosiri trebuie sa fie la temperatura mediului ambient.
    Hola, estañaba nuestra sección de panes? Quieren que hagamos un pan juntos? Un pan sin complicaciones, pero muy especial, un pan rico, rico. Como sé que han probado la otra receta y les han gustado, esta vez les proponemos otra receta igual de rica. Es un pan que se hace con masa veja, por ese motivo va a resultar un pan con muy buena calidad. No se hace migajas, la miga es elástica, la corteza crujiente y el pan tiene un sabor bien rico.  Les digo que es un pan al gusto de mi marido, el se pone muy contento cuando hago algún pan de este tipo, normalmente hago con masa madre y a el no le gusta mucho, lo come pero no con mucho placer. En cambio este pan, cuando lo hice la primera vez fue visto no visto.
    La receta es del libro The Complete Book of Bread and Bread Machines, yo lo tengo traducido en rumano. Es un libro con muchas recetas interesantes, además la mitad del libro habla sobre los panes del mundo y cuenta de los panes de cada región, es muy interesante y averiguas muchas cosas y muchos tipos de panes diferentes. 
    Uno de esos panes, es este pan. Pain Polka es un pan especialmente de la región Loire, Francia. Se trata de un pan redondo u ovalado, con cortes bastante hondos. En su elaboración se debe de utilizar masa vieja del día anterior, pero les aseguro que ese tipo de masa vieja se puede guardar hasta 4 días en el frigorífico o un mes en el congelador, pero al utilizarlo debe de tener la temperatura del medio ambiente.



Aici poti vede versiunea lui Salome, nu uita daca te decizi sa faci painea, da-mi de stire ca sa pun link-ul tau aici.
Aquí pueden ver la versión de Salome, no olvides, si haces la receta házmelo saber para poner tú enlace también.
Ingrediente:
In cazul in care nu aveti aluat vechi, faceti acest aluat cu 8h inainte si il lasati la mediu ambient, sau dupa 4h il puneti in frigider si il folositi cand aveti nevoie de el.
Ingrediente pentru aluat vechi:
140 gr faina alba pentru panificatie, fara inalbitori
84 gr apa
1 gr drojdie proaspata ( daca nu aveti drojdie proaspata impartiti un gram de drojdie uscata instant in 3 si folositi numai o parte)
Aluat final:
225 gr aluat vechi
450 gr faina alba pentru panificatie, fara inalbitori
280 gr apa calda
5 gr drojdie proaspata (sau 2 gr drojdie uscata instant) (reteta originala 7 gr drojdie proaspata)
12 gr sare
Ingredientes:
En el caso que no tienen masa vieja, haced esta masa con 8h antes y lo dejáis a medio ambiente, o lo preparan, lo dejan 4h a medio ambiente y luego lo dejan en el frigorífico hasta que le hace falta.


Ingredientes para la masa vieja:
140 gr harina de fuerza sin blanquear

84 gr agua
1 gr levadura fresca del panadero (si no tiene levadura fresca, pueden pesar 1 gr levadura seca instantánea, dividir en tres y utilizar solo una parte)


Masa final:
225 gr masa vieja
450 gr harina blanca de fuerza sin blanquear
280 gr agua un poco caliente
5 gr levadura fresca del panadero (o 2 gr levadura seca instantánea) (la receta original tiene 7gr levadura fresca del panadero)
12 gr sal
Elaborarea:
1. Amestecat si framantat. Punem apa in vasul, adaugam aluatul vechi taiat in bucati mici, adaugam drojdia si lasam sa se hidrateze putin, intre timp cantarim faina si sarea. Adaugam faina amestecam bine dupa care vom pune aluatul pe o suprafata curata si framantam bine. Dupa 4-5 min adaugam sarea, ca sa nu sara sarea prin toata bucataria o puneti pe aluat si apasati pe ea ca sa se lipeasac bine de aluat. Framantam pana cand aluatul devine fin si elastic.
2. Prima fermentare. Punem aluatul intr-o caserola unsa cu ulei, acoperim si lasati sa fermenteze 1h:30min-2h. Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.
3. Forma. Pe o suprafata cu foarte, dar foarte putina faina, rasturnam aluatul si ii dam forma rotunda (i-am dat forma, dupa cum se vede in imagine). Il punem pe o hartie de copt si incercam sa il turtim putin, sa-i dam o forma putin plana.
4. A doua fermentare. Acoperim bine aluatul si lasam sa fermenteze 1h-1h:30min, cu 10 min inainte de a o introduce in cuptor ii facem taieturile, presaram faina cu o strecuratoare si facem taieturile destul de adanci aprox de un centimetru si jumate, acoperim si mai lasam 10 min ca sa se deschida taieturile bine.
5. Coacerea si racirea. Punem painea in cuptorul preancalzit la 220ºC si o vom coace timp de 30min, dar primele 10-15 min trebuie sa o coacem cu aburi. Painea nu trebuie sa obtina o culoare foarte inchisa. Odata coapta mai intredeschidem usa la cuptor si o mai lasam inca 10 min in interior, cuptorul fiind oprit. Dupa o punem pe un gratar sa se termine de racit. Recomand a nu se rupe, sau taia pana nu e total rece.
Fuente de la imagen : http://www.thefreshloaf.com/node/24998/shaping-boule-illustration
Elaboración:
1. Mezclar y amasar. Ponemos el agua en un vaso, añadimos la masa vieja cortada en trozos pequeños, añadimos la levadura y dejamos que se hidrate un poco, mientras pesamos la harina y la sal. Añadimos la harina y mezclamos muy bien, sobre una superficie limpia ponemos la masa y masamos 4-5 min. Añadimos la sal, para que no salga disparada la sal por toda la cocina la vamos metiendo con las manos un poco en la masa, incrustarla mejor dicho y seguimos amasando hasta que la masa se vuelve fina y elástica.
2. Primera fermentación. Ponemos la masa en un taper engrasado, cubrirla bien y dejad fermentar por 1h:30min-2h. La masa debe de doblar su tamaño.
3. Formado. Sobre una superficie ligeramente enharinada, no se deben de pasar con la harina, ponemos la masa y la boleamos (el formado se lo he dado según la imagen), ponemos la masa sobre un papel de horno e intentamos aplastarla un poco con las manos, la debemos de aplanar un poco.
4. Segunda fermentación. Cubrimos bien la masa y dejamos fermentar por 1h-1h:30min , con 10 min antes de hornear le hacemos los cortes al pan, enharinamos la masa con un colador y hacemos los cortes, los cortes deben ser bastante hondos, de un cm y medio, cubrimos y dejamos 10 min más para que se abran bien los cortes.
5. Hornear y enfriar. Introducimos el pan en el horno precalentado a 220ºC y horneamos por 30 min y los primeros 10-15 min habrá que hornearlo con vapor. El pan no debe de obtener un color muy oscuro. Una vez hecho apagamos el horno y dejamos el pan 10 min más con la puerta entreabierta. Después lo ponemos encima de una rejilla para que acabe de enfriarse. Recomiendo que no lo rompa o que no lo corten hasta que el pan no está totalmente frío.

Trimit acest articol spre YeastSpotting.
Envío este articulo a YeastSpoting.