Gyoza
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Gyoza este o specialitate japoneză, un fel de colţunaşi umpluţi cu un amestec pe bază de carne tocată de porc. În varianta chinezească, acestea sunt fierte pe aburi. Am învăţat să gătesc Gyoza de la buna mea prietenă japoneză, M., acum vreo trei ani, iar de-atunci le gătesc foarte des, fiind una din mâncările mele preferate. Când am fost în Japonia nu am putut rata ocazia să gust nişte Gyoza originale, care nu s-au deosebit prea mult de cele pe care le-am gătit cu prietena mea. Exista o diferenţă mai degrabă estetică, şi anume, crusta care oarecum leagă bucăţile de Gyoza între ele. Aceasta se face adăugând amidon în apa pentru aburi.
Pentru a face Gyoza e nevoie de ceva timp şi de nişte produse tipice japoneze: foi de aluat, sos de soja, ulei de susan, mirin (oţet din orez). E nevoie şi de puţină dexteritate pentru a forma “colţunaşii”, dar se învaţă repede.
Gyoza
Ingrediente pentru cca. 60 bucăţi:
200 gr. carne tocată de porc
150 gr. varză China
cca. 80 gr. cozi de ceapă verde tocate mărunt
1 căţel usturoi
2 cm ghimbir
3 linguri sos soia
2 lingura ulei de susan
3 pachete foi de aluat pentru dumplings, rotunde – se vând congelate
(în cazul în care nu găsiţi în magazine, acestea se pot prepara acasă – vezi link-urile la sfârşitul articolului)
ulei pentru prăjit
ulei de susan pentru prăjit
75 ml sos soia
75 ml mirin (oţet din orez)
eventual puţin ulei chili
ceapă verde pentru ornat
Mod de preparare:
Se scot foile de aluat din congelator cu vreo două ore înainte de preparare şi se lasă să se decongeleze la temperatura camerei.
Varza de China se taie feliuţe şi se fierbe în apă cu sare. Se stoarce apoi şi se limpezeşte cu apă rece. Se stoarce bine de apă.
Usturoiul şi ghimbirul se curăţă şi se răzuiesc pe răzătoarea mică.
Într-un castron se amestecă varza cu carnea, ceapa verde tocată, usturoiul, ghimbirul, sos soia şi ulei de susan. Cantitatea de sos de soia şi ulei de susan pot varia, după gust, însă amestecul să nu devină prea moale. Eu adaug şi câteva picături de ulei chili.
Se ia câte o foaie de aluat, se pune o linguriţă din amestec, se umezeşte marginea foii cu apă şi apoi se lipeşte foaia, ducând partea dinspre corp către cea din afară, iar începând din partea stângă se formează patru pliuri.
După ce s-au umplut foile de aluat, se ia o tigaie cu capac, se pun cca. 2 linguri ulei şi se încălzeşte. Se pun câteva bucaţi de Gyoza în tigaie cu partea mai lată în jos, lăsând ceva loc între ele. (Ele se vor prăji doar pe părţile fără pliuri.) Se prăjesc la foc mediu până când culoarea devine galben-auriu.
Se reduce apoi temperatura încă o dată şi se întorc pe partea mai îngustă. Se adaugă apoi cca. 50 ml apă (depinde de mărimea tigăii) şi se pune repede capacul peste tigaie, pentru a se forma aburi. Gyoza se va fierbe astfel în aburi până când scade toată apa.
Se ia capacul de pe tigaie, se stropesc Gyoza cu ulei se susan şi se lasă să se prăjească până când devin galben-aurii şi pe partea lată. Se scot apoi pe o farfurie şi se ornează cu ceapă verde tăiată mărunt pe diagonală.
Se pregăteşte sosul/dip-ul pentru servit: sosul soia se amestecă bine cu o cantitate egală de mirin. Se poate asezona cu câteva picături de ulei chili (e foarte iute, de aceea nu se ia prea mult). Bucăţile de Gyoza se încing în sos /dip şi apoi se mănâncă.
Gyoza se pot servi ca atare, sau cu o garnitură de orez fiert, sau orez fiert şi apoi prăjit cu legume.
Şi acum despre aluatul pentru Gyoza. Eu încă n-am încercat să fac foile de aluat acasă. Am căutat pe internet reţeta şi am găsit două care mi se par destul de bune:
- pe site-ul Ceva Bun
- pe blogul lui Rachael, La Fuji Mama .