Gutui Murate - Ecetes Birsalma
articol scris de bucatareselevesele blog bucatareselevesele.blogspot.com nu mai doreste
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente :
3 kg gutui curatate si feliate
4 l apa + 8 linguri sare grunjoasa (fara iod )
2 l apa
10 linguri zahar
200 ml otet de 9 grade
cate 2 foi dafin in fiecare borcan
cate 4 cuisoare in fiecare borcan
cate 1 lingurita piper boabe in fiecare borcan
cate 1 varf de cutit salicil in fiecare borcan
si daca aveti la indemana cate 1 varf de cutit borken in fiecare borcan
Preparare :
Gutuile se curata , se indeparteaza semintele si se feliaza in bucati potrivite (nici prea mari dar nici prea mici ). Intr-un vas mai mare punem 4 litri apa rece si 8 linguri mari de sare fara iod (grunjoasa). In aceasta saramura punem feliile de gutui sa stea pana a doua zi ( circa 12 ore ).
Dupa ce le-am tinut la saramura le scoatem si le asezam in borcane. In fiecare borcan punem cate 2 frunze foi dafin, 4 cuisoare, cate 1 lingurita piper boabe si 1 varf cutit salicil si 1 varf cutit borken.
In alt vas punem 2 l apa la fiert impreuna cu 200 ml otet si 10 linguri zahar. Aceasta olutie de murat o turnam fierbinte peste gutuile din borcane. Capsam borcanele si le dam la dunst uscat intre paturi pana racesc borcanele. Nu ne ramane decat sa asezam apoi borcanele la loc de cinste in camara si dupa aproximativ 3 saptamani sunt gata murate si numai bune de pus pe masa.
Pofta Buna !!!