Gulas De Porc Cu Fasole Pastai
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Reteta asta se voise a fi gulas cu ciuperci, cumparasem o caserola de pleurotus cu o zi inainte dar am uitat s-o pun la frigider si, eventual, s-o scot din plastic, asa ca m-am trezit a doua zi pe ciuperci cu un fel de…puf alb, mucegai banuiesc - bombanind de ciuda, am aruncat toate ciupercile si m-am pus pe cotrobait prin pivnita unde am gasit supravietuitor peste iarna un borcan de fasole pastai numai buna de bagat laolalta cu porcul pentru un delicos gulas – de fapt, o tocana de porc care are la baza condimentul numit paprica sau, mai pe romaneste, boia. In original, musai ca boia sa fie cat mai iute – pfffffffffffffff! – nu agreez, asa ca boia dulce, pasta de ardei si nitiel bulion (plus o rosie tocata marunt) au fost vedetele in tocana asta. In principiu avem nevoie de:
600 gr. muschi de porc (sau de vitel)
150 ml vin rosu sec
350 ml supa de carne
300 gr. fasole pastai
2 linguri ulei'
1 lingura bulion
1 lingura faina
boia dulce
piper, sare dupa gust
Spalam carnea, o tamponam cu un prosop de hartie ca sa absoarba excesul de umiditate, se taie bucatele si se pun la prajit in ulei incins, la foc iute, eu am folosit wokul pentru ca e ideal pentru genul asta de prajeli, se adauga boia, se amesteca cu o lingura de lemn si se stinge totul cu vinul rosu turnat deasupra. Acoperim si lasam la fiert 10 minute.
Intre timp pregatim legumele pe care le adaugam, eu una n-am avut prea multe de facut, fasolea era de la borcan, conserva pusa pentru iarna, n-a trebuit decat sa o scot intr-o strecuratoare si s-o trec sub jetul de apa rece pentru clatire.
E momentul sa punem in gulas si supa deja incalzita separat (astfel nu se opreste din fiert), fasolea pastai, niste rosii pe care le aveam in frigider, asezonam cu sare si piper, se mai lasa la fiert pe foc moale, cu capacul pus, pana cand carnea e suficient de moale si frageda. Chiar inainte de a stinge focul, am adaugat si niscaiva bulion (mai mult decat am scris sus caci asa imi place - hihihi), da un plus de gust si dulceata, il mai lasam sa dea in cateva clocote si…gata, stingem focul.
Eu mai fac o mantocarie care nu prea e prin cartile de bucate iar multi mi-ar spune ca e inutila dar miiiiiiie imi place: pun gulasul in bolul de servit, il presar cu niste cascaval- bag la microunde cateva minute (2 - 3) – mmmmm, mie mi se pare u o idee mai savuroasa decat fara cascaval. Presaram si niste verdeata chiar cand mancam pentru un plus de prospetime.
Sa ne fie de bine!