Guguluful Auriu
articol scris de gratziela blog gratziela-retete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iubeşti caisele? Sau zarzărele?
Ei bine, am să-ţi povestesc despre o reţetă grozavă, uşor de făcut, dar şi ceva mai „uşoară” în calorii.
Nr. porţii: 8
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 45 minute
Dificultate: foarte uşor
Categorie: dulciuri, prăjituri, aluaturi dulci
Ingrediente:
3 ouă
300 gr. făină albă pentru prăjituri
300 gr.zahăr
400 gr.morcov
300 gr.caise (zarzăre)
200 ml ulei
1 paf de sare, vanilie (opţional)
1 pachet praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
Preparare:
Curăţă de sâmburi caisele şi lasă-le jumătăţi. Curăţă de coajă morcovii şi-i rade pe răzătoarea mică.
Separat, mixează ouăle întregi până devin ca o spumă, adaugă zahărul şi mai mixează 5 minute. Adaugă puţin câte puţin uleiul mixând, apoi făina cernută amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul nestins, un praf de sare şi vanilia (opţional). Eu nu pun vanilie pentru că fructele sunt parfumate şi nu doresc să le tai mirosul. Mixează cam 2-3 minute până ce toate ingredientele sunt încorporate, apoi adaugă morcovul ras şi mai mixează 1-2 minute.
Unge o tavă de guguluf cu ulei şi tapetează cu griş, răstoarnă compoziţia în formă, după care aşează şi jumătăţile de caise.
Încălzeşte cuptorul la 170°C (mediu pe gaze) şi coace prăjitura cam 45 minute, dar este bine să faci testul cu scobitoarea să vezi dacă s-a copt.
Este o prăjitură deosebită, ce te va fermeca cu siguranţă. Nimic din ce ştiai despre morcovi nu se regăseşte aici. Ai gustat?! Ei, ce zici? Nu-i aşa că este diafană şi delicată ? Ce combinaţie de gusturi şi parfum… dulcele morcovilor amestecat cu parfumul acrişor al caiselor îţi dăruiesc clipe de armonie perfectă. Bucură-te de această armonie, căci este de scurtă durată, şi abia peste un an mai poţi să te bucuri de ea, atunci când auriul caiselor vor de veste că este toiul verii.