Guacamole
articol scris de midori blog midoris.wordpress.com
Prima oară când am mâncat avocado mi-a fost oferit sub forma de pastă din pulpa fructului şi usturoi. Ş-am reţinut eu atunci că numele combinaţiei e guacamole. A fost tare bun. Dar a trecut timpul, şi am aflat că guacamole poate să arate şi altfel, să conţină şi alte lucruri, şi să aibă alt gust.
Aşa că o să povestesc aici o reţetă de guacamole ca-n Mexic, povestită de o prietenă care a umblat mult pe-acolo. Şi-am să mai zic apoi 2 schimbări pe care le-am făcut eu – cu succes, aş putea spune.
Când am văzut-o pe ea pregătind guacamole, am înţeles, în sfârşit, de-adevăratelea, cum tre’ să fie un avocado bun. Moale cam peste tot, în aşa fel încât coaja să plece de pe el fără ajutorul cuţitului. După ce a tăiat şi despieliţat fructul, a luat câte-o jumătate în pumn şi pur şi simplu a storcit-o. Destul de mult, cât să devină ca o pastă, dar nu exagerat de mult, cât să mai rămână unele bucăţele mai consistente.
Între timp a copt pe plita încinsă o roşie şi un ardei iute. Nu mult – nu cât să poată coji ardeiul, de exemplu, ci cât să le dea aroma aia diferită. Apoi a cojit roşia şi a storcit-o, exact cum făcuse cu avocado-ul. Şi dup-aia a tăiat o ceapă şi ardeiul iute cât mai mărunt. A amestecat toate chestiile astea şi a stors deasupra o jumătate de lămâie. S-a văicărit că nu găseşte cilantro (o verdeaţă foarte folosită în Mexic) şi a dat totul la frigider vreo 10 minute. Sălăţica produsă în felul ăsta s-a mâncat repede repede, s-a lăsat cu lins pe degete şi cu “mai vreau”.
Aşa m-am ambiţionat şi mi-am propus să-mi fac şi singură guacamole, că parcă nu e mare filosofie. Cu ocazia asta am învăţat câteva chestii:
-dacă găseşti de cumpărat doar avocado tare, necopt, e suficient să-l laşi într-un castron sau într-o pungă de hârtie câteva zile, şi se va coace – îţi dai seama că e copt când devine moale. Dar să nu-l ţii niciodată în frigider.
- “cilantro” e partea verde a coriandrului. Frunze de coriandru nu prea găseşti pe la noi, în schimb găseşti seminţe/boabe. Măcinate, ele dau o aromă interesantă salatei guacamole.
- poţi să storci o limetă /lămâie verde în loc de lămâie, şi toată povestea o să aibă un gust mai fresh.
- poţi să foloseşti ceapă verde, nu dăunează gustului.
- şi dacă mori după usturoi, poţi să pui şi un căţel de usturoi. Pisat.
Cu “adaptările” astea, mi-a ieşit ceva tare gustos. Eu l-am mâncat cu pâine prăjită, am pomenit-o pe cea care m-a învăţat, şi mi-am promis să fac mai des.