Gordon S: Burfi Cu Nuca De Cocos
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In iunie, in ziua solstitiului de vara, site-ul meu preferat de carti online (Book Depository) a avut niste reduceri remarcabile la multe carti. Unele dragute, altele neinteresante si una a lui Gordon. Cum care Gordon? Ramsay, mai! Nu e ultima aparitie, dar e "Great Escape: 100 Classic Indian Recipes". Nu m-am putut abtine, cu toate ca mai am vreo 3 carti cu retete indiene, trebuia s-o cumpar si pe asta! Si bine am facut, pe cuvant. Are omul asta niste retete naucitoare, care pe mine m-au acaparat de la prima si pana la ultima. Parca nu mai citisem pana la el cum se face mancarea indiana. Si vorba aia, e mancarea mea preferata. De cand am primit-o la posta, am pus semn de carte la vreo douazeci si am gatit deja vreo 5 :))
O sa incep cu un desert. Burfi se numeste si se face cu multa nuca de cocos. Si din aia proaspata si din aia uscata. Cum eu eram la tara cand am pregtit desertul, proaspata n-am avut, asa ca am pus doar nuca de cocos de la pachet/uscata. Si am mai adaugat ceva, ce nu este in reteta originala, dar care a dat o aroma deosebita: apa de trandafiri.
Burfi e un desert deosebit, care difera de deserturile cu care suntem noi obisnuiti, dar care are o aroma si o dulceata deosebita.
Si sa nu uit: chiar daca vi se pare mult zahar, nu reduceti cantitatea din reteta. Desertul nu iese exagerat de dulce, ci asa cum trebuie :)
Burfi cu nuca de cocos adaptata dupa Gordon Ramsay
Ingrediente pentru o tava de app. 30x 30 cm:
- 300 g nuca de cocos uscata ( sau 200 g proaspata rasa si 100 g uscata)
- 50 ml lapte (daca folositi nuca de cocos proaspata, nu mai puneti laptele)
- 100 g zahar tos
- 400 ml (1 cutie) lapte condensat dulce
- 1 lingurita de cardamom praf (semintele de la 5 pastai de cardamom, rasnite)
- 1-2 lingurite apa de trandafiri
- 50 g unt
- fistic prajit si taiat grosier, pentru decorat
Cum se face:
- Intr-o craticioara se pun nuca de cocos, laptele, zaharul si laptele condensat. Se fierb la foc mediu- mic, amestecand frecvent, cam 25 de minute, pana ce amestecul se ingroasa bine. Ai mare grija sa nu se prinda de fund si sa nu se coloreze. Prajiturica asta trebuie sa ramana alba.
- Ia craticioara de pe foc si amesteca cardamomul praf, apa de trandafiri si untul. Toarna amestecul intr-o tava unsa cu putin unt si taseaza-l putin cu o lingura. Grosimea trebuie sa fie de 2-3 cm. Lasa prajitura la racit, apoi pune-o la frigider pentru cateva ore.
- Inainte de a servi burfi, taie-l in patrate si presara pe fiecare bucata putin fistic.