Gordon S: Bhajis De Vinete Si Dovlecei & Chutney Iute Verde
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ei, ce va spunem eu alaltaieri? "Great Escape" a lui Gordon m-a vrajit! Pentru azi am DOUA retete, ca una nu-mi mai era de ajuns :D Tot ce am azi pe masa e vegetarian si nespus de gustos. Recunosc ca n-am pus toata cantitatea de ardei iute si boia iute care era in reteta, pentru ca nimeni n-ar mai fi putut sa manance nimic din cauza iutelii. Am adaptat asta le gusturile noastre.
Ce mi-a placut, in mod surprinzator, a fost chutney-ul care are la baza menta. Eu nu mananc menta aproape deloc, dar vad ca asa, combinat cu bhajis de vinete si orez cu legume, e delicioasa.
Pentru cei care nu stiu, BHAJIS vine de la cuvanul bhajia care inseamna prajit. "Chiftelutele" astea de vinete se pun mai intai intr-un fel de coca mai fluida, apoi se iau cu lingura si se prajesc in ulei incins. Se pot face bhajis si din alte legume, eu adaugand la vinete si un dovlecel ;)
In poza mai apare si o strachina cu pilau de legume, dar reteta lui o sa fie intr-o postare viitoare. Si acum, sa vedem cum se fac minunatiile astea:
Bhajis de vinete si dovlecei & Chutney iute verde adaptate dupa Gordon Ramsay
Chutney iute verde
Ingrediente:
- 1 mana de frunze de menta
- 1 mana de frunze de patrunjel
- 2 catei de usturoi
- 1/2 de ceapa mica
- 1/4 ardei iute verde
- sucul de la 1 lamaie
- 1/2 lingurita zahar brun
- 1/2 lingurita sare
- putina apa
- Pune toate ingredientele, inafara de apa, intr-un blender si paseaza-le bine pana au o consistenta de piure. Mai adauga cate putina apa, pana ce consistenta devine curgatoare.
- Se mai poate adauga sare/zahar/lamaie, in functie de gustul fiecaruia
Bhajis de vinete si dovlecei
Ingrediente pentru 6 persoane:
- 200 g faina neagra
- 3 vinete mai mici (cam 500 g)
- 1 dovlecel mic
- 1 ceapa, taiata mic
- 1 lingura + 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita chimion praf
- 1/4 lingurita boia iute de ardei
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper proaspat rasnit
- 100 ml apa
- 3 linguri ulei de porumb
- ulei pentru prajit (de palmier)
- Mai intai se face coca: amesteca faina cu 1/2 lingurita sare, 1 lingurita turmeric si chimion intr-un castron mare. Adauga apa, pana cand devine o coca putin curgatoare.
- Taie vinetele si dovlecelul in cubulete mici. Peste ele presara 1 lingura turmeric, boia de ardei, piperul si restul de sare. Amesteca bine.
- Intr-o tigaie mai mare incalzeste uleiul de porumb si in el aureste ceapa, la foc mic. Adauga celelalte legume si amesteca bine. Se acopera cu un capac si se lasa sa se inmoaie pitin, cam 5 minute. Legumele se lasa la racit putin, apoi se toarna in castronul cu coca. Se amesteca bine.
- Intr-o tigaie incalzeste ulei mai mult (sa aibe o adancime de 5-6 cm). Cu o lingura ia din amestec si pune gramajoare in uleiul incins. Intoarce-le sa se prajeasca uniform. Cand le scoti, pune-le la scurs de ulei intr-o strecuratoare. Pastreaza-le la cald pana ce sunt gata toate.
- Bhajis de vinete si dovlecei se servesc cu chutney iute verde.