Gomboturi (galuste) Cu Prune
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
E un fel pe care-l ador si ca atare, e musai de facut cand prunele cu gust de pruna, apar in magazine/piete.
1,5kg cartofi+ 1 ou mare (sau 2 mici)+ 300-350g faina+ 1 praf de sare+ 1praf de drojdie uscata
aproximativ 20 de prune + o oala in care se pune apa la fiert + zahar si scortisoara dupa gust, pezmet (500g) si unt cca 150g + 50-75ml ulei de flaorea soarelui
1.
- se pregatesc prunele bistrite: se curata de samburi, cu grija, sa nu le rupem si se presara cu cate 1/3 de lingurita de zahar amestecat cu scortisoara (aici proportia depinde exclusiv de gustul fiecaruia)
2.
- intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul cu o lingura de unt si se prajeste pezmetul delicat (atentie sa nu-l ardeti) ... in lipsa de pezmet puteti experimenta cu grisul
3.
- cartofii, in reteta originala se fierb in coaja, apoi se curata si se dau prin masina de tocat
- o alta varianta ar fi cartofii curatati de coaja si fierti ca pt piure, apoi, bine-bine scursi de apa, se pot zdrobi cu instrumentul special
- cand s-au racit cartofii, se adauga oul si faina, in care am amestecat in prealabil drojdia instant (daca vreti puteti dizolva drojdia intr-o lingurita de apa calduta)
- se obtine un aluat licipios, care se rastoarna pe masa bine infainata
- se da aluatului forma de sul/salam si se incepe formarea gomboturilor
- cu palmele bine infainate, se formeaza cate un disc, exteriorul e bine infaintat, interiunul nu, in care asezam cate o pruna.
- se formeaza bilele/gomoturile/galustele si se pun delicat in oala cu apa clocotinda.
- se lasa la fiert pana se ridica la suprafata, apoi se scot in tigaia cu pezmet prajit
- puneti 3-4 galuste deodata in pezmet apoi prin miscari de du-te-vino se imbraca gomboturile frumos in pezmet
- gombotuile astfel pregatite se aliniaza frumos intr-o tava
- noua ne plac si betisoarele (nudli le numeam noi in HR) din aluat si las mereu putin aluat la final pt a le prepara
- toate se pun in tava, se presara ici si colo cu cate o aluna de unt si se dau la cuptorul incins in prealabil la 375F pt 25-30 de minute sau pana se rumenesc frumos.
- se servesc calduti presarati cu zahar (si eventual putina scortisoara)
E un fel migalos de executat, pt ca aluatul este destul de lipicios. Daca ar fi prea fin, prea usor de manevrat ar insemna ca am adaugat prea multa faina si rezultatul final nu va mai avea acelasi gust ori consistenta.