Gomboti Cu Prune
Sursa Gomboti cu prune
articol scris de AliceKitchenette blog Alice Kitchenette
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Avem nevoie:
1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei
500 gr prune
2-3 linguri zahar
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet
3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
si putina nuca fin macinata
2 plic zahar vanilat
Preparare
Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Se fierb cartofii (preferabil in coaja). Pulpa cartofilor se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1/2 kg pulpa de cartofi. Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele iar in locul lui se pune zahar (eu am pus zahar brun).
Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul, zaharul, zaharul vanilat si nuca macinata si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit
Dati cu faina masa de lucru (eu folosesc hartie de copt). Dati forma de sul aluatului de cartofi si taiati in doua parti egale. Apoi fiecare parte iar in doua... si tot asa pana aveti 32 bucatele aluat.
Din fiecare bucatica de aluat formati bile. Asezati bila pe masa de lucru data cu fainasi ii dati forma de disc. Puneti cate pruna in mijlocul dicului si apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei. Dati forma de bila.
* dati masa de lucru cu faina dupa fiecare gombot format, aluatul e putin lipicios
Cand ati modelat toti gombotii, asezati-i in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, gombotii se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
Scoateti gombotii (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si ii aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat gombotii sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet.
Bun bun bun, dar parca niciodata nu sunt de ajuns!!!!