Gogosi
Sursa Gogosi
articol scris de DanMonica blog Bucatareli cu Monica
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
- 600 gr. faina
- 360 ml. lapte
- 1 lingura mare de zahar
-3 galbenusuri
- 50 gr. unt
- 30 gr. drojdie propaspata
- coaja de la 1 lamaie
-3 plicuri zahar vanilat
- 1 varf de cutit sare
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru ornat
Pentru inceput am pregatit maiaua: laptele l-am incalzim un pic, am adaugat sarea, zaharul si drojdia si am amestecat pana s-a dizolvat drojdia.
In faina am facut o gaura si am turnat maiaua. Am amestecat maiua cu un pic de faina de pe margine, pana a capatat consistenta aluatului de clatite, dupa care am lasat-o la dospit
pentru 15-20 minute.
Dupa ce maiaua a dospit am adaugat galbenusurile, zaharul vanilat, coaja de lamaie si untul si am framantat bine aluatul (aproximativ 5-6 minute).
Inainte sa acoperim vasul si sa lasam aluatul la dospit presaram 1-2 linguri de faina.
Cand aluatul si-a dublat volumul (eu l-am lasat 30 minute), l-am rasturnat pe planul de lucru presarat cu faina si l-am intins pana am obtinut o foaie groasa de aproximativ jumatate de centimetru.
Cu un pahar am decupat aluatul si am mai lasat gogosile la dospit pentru 30 minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.
Gogosile le-am prajit intr-un vas cu ulei mult, incins. In timp ce se preajeau am acoperit vasul cu un capac. S-au prajit destul de repede, nu le-am lasat sa se prajeasca mai mult de 1 minut pe fiecare parte.
Scoatem gogosile pe un servetel de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei, dupa care le asezam pe o farfurie si le pudram cu zahar praf.
Se potrivesc foarte bine cu un pahar cu lapte.
Pofta buna!