contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogoși Turnate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Căldură mare, mon cher!
Dar poftă și mai mare :). De chestii ... nepermise toată ziua. E vacanță, copilul se distrează la aer curat iar mami face dezmăț în bucătărie.

Cu ajutorul provocării Amei și cu cel al blogului alocat în această lună: cel al Ginei a fost dezmăț crunt. Nu cu multă muncă am regăsit amintirea acelor poffertjes despre care vă povesteam aici.

Am respectat rețeta Ginei întocmai și am folosit:
  • 3 ouă
  • 5 linguri de zahăr (80 gr)
  • un praf de sare
  • 500 gr iaurt
  • 2 plicuri praf de copt
  • esență de vanilie
  • coajă de lămâie
  • făină (cam 400 gr, deși cred că ar fi „încăput” 450) - trebuie ajuns la consistența unei smântâni destul de groase

Am pus tigaia la încins.
Procesul de obținere a aluatului: mai mult decât simplu. Ouă, zahăr și sare la mixat. Amestecat iaurt cu praf de copt. Adăugat peste ouă. Puse mirodeniile. Început să adaug câte o lingură de făină. Mi-a fost frică să pun mai mult de 400 de grame pentru că știu de la clătite că aluatul se mai îngroașă cât stă; am zis să nu obțin chiar chifle la sfârșit :).

Cu lingura am tot turnat la gogoși în uleiul încins. Cum începeau să facă gropițe pe partea de deasupra, le întorceam.

Le-am lăsat să se coacă bine la foc mediu spre mare și am obținut niște bunăciuni! Dacă baia de ulei ar fi fost mai adâncă s-ar fi rotunjit mai mult. Dar nu e bai, e bună și nițică economie din când în când :).
Simple cu zahăr pudră vanilat - foarte gustoase.
Cu o lingură de dulceață (de nuci în cazul de față) deasupra sunt minunate (aluatul nu e foarte dulce).

De asemenea încălzite la microunde și cu înghețată deasupra e o altă opțiune.
Și încă o poză cu unul dintre cei doi munți care au rezultat din cantitatea de aluat de mai sus: