Gogosi Simple
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Gogosi simple! Gogosi, gogosi!!! Cine vrea gogosi? Dar e oare cineva care sa nu vrea Gogosi ?! Hmm….
A venit iarna cu adevarat, cu zapada, viscol si scoli inchise. Asa ca, pentru ca stam in casa, ca sinistratii bine ca avem net si curent… momentan, am pus de invartit aluatul. Deci Gogosi simple sa fie. Am vrut niste gogosi simple si goale la interior care sa fie economicoase si sa se faca rapid si repejor si care sa dispara instant. Noi facem des gogosi pentru iernile geroase, dar voiam ceva mult mai rapid. As ca am ales reteta de gogosi a lui Miha la care am mai adaugat una alta.
Ingrediente pentru reteta de Gogosi simple
- 500 gr faina
- 3 linguri de ulei
- 1 ou (optional)
- o jumatate cub de drojdie
- 2 linguri zahar
- un praf de sare
- 3 linguri de iaurt
- 250 ml lapte
- un strop de esenta de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de Gogosi simple
Am preparat aluatul in cuva masinii de paine, folosind programul 8 pentru framantare si dospire. Am pus in cuva masinii de paine faina, praful de sare, un strop de esenta de vanilie, uleiul si oul. Drojdia am lichefiat-o separat frecand-o cu o lingura de zahar. Am turnat-o peste ingredientele din cuva masinii de paine si am pornit aparatura. Treptat am adaugat laptele si la sfarsit cele 3 linguri de iaurt. Am lasat apoi ca masinaria de paine sa termine toata trebusoara, timp in care am mesterit altele… cam o ora jumatate dureaza toata aceasta chestiune. Bineinteles ca acest aluat se poate face si framantand manual toate ingredientele si lasand apoi aluatul la loc cald pentru a creste frumos.
Cand a fost gata am desertat aluatul pe placa de lucru, pe care am uns-o cu ceva ulei. Am uns si sucitorul cu ulei si am intins o foaie nu prea grosuta. Am taiat rondele cu ajutorul unui pahar, pe care le-am lasat sa mai creasca putintel cam 10 minute.
Intr-un ceaun am incis o cantitate considerabila de ulei. Hei…gogosile se coc in baie de ulei, nu stiati?! Am pus in uleiul incins cate 4 rondele de aluat, punandu-le cu partea care au stat deasupra in ulei. Au inceput sa se umfle frumusel si le-am intors rapid pe cealalta parte. Si tot asa, si da-i si coace pana ce s-a terminat intreaga cantitate de aluat si a rezultat un frumos castron plin ochi cu gogosi simple.
De aici incolo intervine vointa voastra… eu le-am presarat din abundenta cu zahar pudra, dar se pot cosnuma foarte fain cu dulceata sau gem de caise si piersici.
Acest articol Gogosi simple apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.