Gogosi Simple Si Rapide
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta Gogosi simple si rapide
Ingrediente pentru gogosi:
500 g faină, 120 g unt, 40 g drojdie, 10 g zahăr, 15 ml rom., 5 gălbenuşuri, .300 ml lapte, 1/2 linguriţă sare fina, coaja rasă de la 1/2 lămîie.
Mod de preparare a gogosilor:
Intr-un castron, se freacă drojdia cu 1/2 linguriţă de zahăr, pînă cînd se lichefiază, apoi se adaugă untul moale, gălbenuşurile, romul, coaja de lămîie, sarea, laptele, se amestecă toate şi, Ia urma, se pune făina. Aluatul se frămîntă bine, cu mîna, 7—8 minute şi se lasă să crească 20 minute, la foc călduţ, pînă cînd îşi dublează volumul . Apoi se pune imediat pe o foaie de nailon, presărată cu puţină făină şi se întinde în foaie de 1 1/2 cm grosime. Toată foaia se taie în rondele, cu un pahar de vin (cu marginea subţire), trecut mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de el. Rondelele se lasă să crească pe masă, 15 minute, ferite de curent de aer rece. Aluatul care a rămas între rondele se întinde din nou şi te taie la fel. După ce toate gogoşile au crescut, se coc în untdelemn.
Metoda cea mai practică este ca gogoşile să se coacă într-o tigaie specială pentru ochiuri, care are din fabricaţie 3—4—6 adîncituri, în formă de semisfere. Acestea se umplu cu untdelemn, care se lasă să treacă şi peste nivelul lor cu 1 cm; astfel, se permite gogoşilor să crească la copt, ca şi cum untdelemnul ar fi într-un strat de 3—4 cm. în plus, grăsimea nu se arde în jurul gogoşilor şi nici nu rămîne în cantitate mare, după ce acestea i-au copt.
Tigaia nu se pune direct pe flacără; la aragaz, se pune un disc subţire de metal sub tigaie. Pentru a se constata dacă untdelemnul este destul de încins, se pune chiar de la început o bucăţică de aluat, cît un bob de porumb, într-o adîncitură (ochi) şi cînd aceasta se ridică şi se rumeneşte, înseamnă că se pot pune gogoşile. Dacă grăsimea nu este destul de încinsă, gogoşile nu se ridică imediat la suprafaţă, ci cad la fund şi se îmbibă cu untdelemn. Grăsimea se încearcă prin această metodă, ca să nu se încingă pînă la fume-gare, transformîndu-se în produşi toxici (acroleină).
Gogoşile se iau cu grijă de pe masă (fără să se preseze) şi se pun în grăsimea fierbinte cu partea de deasupra în jos; numai astfel, vor creşte bine. In fiecare ochi se pune cîte o gogoaşă; se lasă 2—3 minute pînă se rumenesc bine pe o parte, apoi se întorc, pe partea cealaltă, cu o andrea subţire din sîrmă şi se rumenesc, la fel. Pe măsură ce una s-a copt, se scoate cu andreaua de sîrmă şi se pune alta în loc, ca grăsimea să nu aibă timp sa se ardă. Dacă grăsimea a scăzut prea mult, se completează, se Iasă nn minut să se înfierbînte şi imediat se pune altă gogoaşă. Gogoşile vor fi rotunde şi goale înăuntru; se pudrează cu zahăr şi vanilie ş’i se servesc calde sau reci.
Gogoşile se pot coace după metoda clasică, in untdelemn mult. Se pune 1/2 l untdelemn într-o cratiţă de 1l, ca stratul de untdelemn să fie de cel puţin 3—4 cm. Se încearcă, dacă s-a încins, cu o bucăţică de aluat.
Cînd aceasta iese la suprafaţă şi se rumeneşte, se pun gogoşile, cu partea de deasupra în jos, cîte încap, neînghesuite, deoarece cresc la copt. Ca să crească mai bine, cratiţa se acoperă repede cu un capac; după 3 minute, se scoate capacul şi se întorc gogoşile cu andreaua; se lasă să se rumenească şi pe partea cealaltă, fără să se mai pună capacul (capacul se pune numai în prima fază). După ce s-au rumenit, se scot repede cu andreaua, scurse de untdelemn şi se pun pe platou. (In timp ce se scot, cratiţa se ia de pe foc, ca să nu se ardă nici gogoşile, nici untdelemnul, apoi se pune, iar, pe foc). După aceea, se pun altele în loc şi se coc la. fel.
Pe măsură ce se aşază pe platou, gogoşile se pudrează cu zahăr. Se servesc calde sau reci.
Pofta buna la gogosi !