contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogosi Ravioli

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal


Sunt zeci de ani de cand fac gogosi, dar niciodata nu mi-au iesit asa bune....
PAROL ! ;)
Pufoase, aratoase, neunsuroase...nici prea dulci / nici prea sarate..... musti si ai impresia ca se topesc in gura....mananci si nu te mai saturi.:D
Mai vrei....mai vrei ....mai vrei....pfffoooaaaa.:))) o nebunie :))).
Evident sunt foarte incantata de rezultat , asa ca o sa va spun si voua reteta , poate va incumetati sa le faceti :).
Nu trebuie  sa fiti experti, doar sa doriti sa le faceti :).
Iata ingredientele :
800g faina alba 000
1 pliculet de drojdie uscata
4 linguri de zahar
o lingurita de sare
6 linguri de ulei
cca 400 ml apa calduta pentru framantat ( + 100 ml in caz ca mai trebuie )
suplimentar:
faina pentru cand le intindeti ....cca 100g
1 litru de ulei pentru prajit
Cum procedati :
aduceti faina de cu seara intr-o incapere incalzita.!!!
Cerneti faina intr-un castron incapator, formati un crater cu o lingura,  apoi adaugati drojdia si zaharul.
Dizolvati cu jumatate din apa drojdia impreuna cu putina faina ( faceti o plamadeala , ca la paine ).
Dupa 5 minute adaugati sarea, uleiul si restul de apa , putin cate putin  si incorporati cu grija toata faina.
Framantati doar pana obtineti un aluat omogen .
Aluatul  trebuie sa fie unul elastic si nelipicios .
Acoperiti cu folie transparenta aluatul si lasati-l sa dospeasca o jumatate de ora.
Formatarea gogosilor:
Din start trebuie sa va spun ca eu am folosit o forma speciala pentru ravioli.(de aici si denumirea gogosilor !!! )
 Este conceputa in asa fel incat poti decupa cu o parte aluatul, iar cu cealalta poti formata  gogosile.
Daaaaar, nu-i o tragedie daca nu aveti forma de ravioli, puteti folosi un pahar sau o cana , cu gura carora puteti decupa cercuri de aluat.
Insa, mai intai trebuie sa-l intindeti bine cu sucitorul pana obtineti o foaie de cca 1 cm grosime.
Inainte , aveti grija sa pudrati din belsug cu faina masa pe care lucrati.
Odata decupate cerculete de aluat, le umpleti cu ce va place ( mai jos am sa va arat si cu ce le-am umplut eu ), le impaturiti  , apoi cu coada unei linguri apasati marginile ca se lipiti.
Le coaceti / prajiti in ulei incins pana se rumenesc bine pe ambele parti .
N-o sa absoarba prea mult ulei (aici m-au cucerit pe mine definitiv !!!   ) , insa, preventiv ,puteti sa le scoateti pe prosoape absorbante.
Sunt tare bune calde , asa ca nu pierdeti prea mult timp si savurati-le.
Eu le-am adus la masa ca fel de sine statator ;)....adica n-am mai mancat nimic nici inainte, nici dupa ele .
Le-am facut cu diverse umpluturi , atat sarate , cat si dulci, astfel ca ,am considerat ca ne ajung doar gogosile pentru o masa.
Mai jos sunt cateva poze  cu gogosile in diferite ipostaze si cu diferite umpluturi :) :
gogoasa "pupacioasa " :) ...daca va uitati cu atentie seamana cu o gura intredeschisa , gata sa se apuce de pupacit tot ce prinde :))

 gogoasa "planton nins"(a ) cu zahar vanilat

gogoasa cu telemea sarata

gogoasa cu crema de branza si verdeata

gogoasa cu ciocolata

gogoasa cu dulceata de caise
 

gogoasa cu dulceata de capsuni

Iar aici o poza cu gogosile formatate , asteptand sa le vina randul la prajit :D
Asa cum le-am facut eu astazi:)
NOTA!!!
Daca doriti , puteti sa le coaceti si  in cuptor...la 180*....35-40 min .
 Inainte insa, ungeti-le cu galbenus de ou dizolvat in 2-3 linguri de lapte .
 Celor cu umplutura dulce puteti sa le presarati deasupra zahar tos, iar celor cu umplutura sarata diverse seminte ( mac, susan, in, floarea soarelui, nuci , alune (macinate ).

Incercati ! N-o sa regretati ! Va asigur ;) !