Gogosi Pufosesti A La Socrela
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Lume, lume! Apoi cand se trezeste o pofta in mama soacra, ne pedepsete cu un lighean maret de gogosi pufoase, aromate sa moara dieta de ciuda si eu de necaz. Restul lumii palpita de fericire si se indoapa pana la lesin. Eu inghit in sec si notez reteta pentru posteritate si pentru cunostinta mea de gospodina vesnic incepatoare.
1 kg de faina. Apai cu un kg de faina va iasa gogosi cat pentru un regiment. Daca nu aveti atata lumet prin ograda, o cantitate mai mica ar cam fi de masurat (eventual vreo 1/2 kg).
2 – 3 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
500 – 600 ml lapte caldut
drojdie – 2 cuburi
coaja de lamaie si/sau alte arome (vanilie, rom) – nu toate o data totusi
zahar pudra – sa fie, sa fie
Aistea toate ingredientele sunt pentru un kilut de faina. Daca faceti gogosile din mai putina faina, scadeti si cantitatea cuvenita din celelalte ingrediente.
Apoi intai, musai faina trebuie cernuta si ii adaugam si o lingurita de sare (la kilul de faina, of course).
Ne punem pe facut o maiaua: drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, o lingura – doua de lapte caldut si o lingura de faina si lasam la dospit, sa bulbuceasca entuziast – daca se intampla sa nu bulbuceasca macar nitel, sa stiti ca aveti o drojdie cam ….veche si expirata.
Cand maiaua face bulbuci, o adaugam in lighenutul in care am amestecat deja faina cu sarea, amestecam toate ingredientele laolalta si incepem a framanta si a-I cara …..pumni pana ce aluatul lasa obrazniceala si nu mai sta licpicios de mana, desprinazndu-se de buna voie. Lasam o ora la dospit, sa se harniceasca si sa creasca ca Fat Frumos din poveste. Nu are nevoie decat sa stea intr-un loc in care sa-I fie cald si bine.
Ooooo, da, Pufosenia Sa in toata splendoarea. Presaram faina pe suprafata de lucru, intindem aluatul cu sucitorul sa fie nitel grosut, cam jumatatate de centimetru. Cu o cana, taiem formele in aluat, gogosile deja taiate le punem deoparte (chiar pe aceeasi masa de aveti loc) dar musai sa avem grija sa le punem pe aceeasi fata pe care le-am taiat si pe o suprafata presarata inainte cu faina. O data taiate, le lasam sa mai creasca nitel, vreo jumatate de ora ar cam fi suficient.
Intr-o oala suficient de mare cat sa putem praji o data cam cinci gogosi, incingem uleiul, sa fie mult cat sa se poate imbaia gogoselele dupa pofta inimii. Musai sa aveti grija sa se incinga bine inainte de a le pune la prajit caci atunci cresc mari si aurii si pufoase…Tulai, Doamne! S inca un secret: gogosile se pun in uleiul incins totdeauna pe fata opusa celeia in care a stat la dospit. NU ma intrebati de ce ca nu stiu dar asa se face. Deci le taiati, le puneti deoparte sa mai creasca, dupa care le puneti la prajit pe partea opusa celei pe care a dospit.
Le intoarcem si pe cealalta parte, sa fie prajite cum trebuie dupa care le …pescuim cu o spatulasi le punem intr-o strecuratoare ca sa scapam de cat mai mult din uleiul in care s-au prajit. Si continuam cu tipicul asta pana terminam toate gogoselele decupate; nu uitati insa sa dati focul mai incet sa nu se rumeneasca prea tare si prea iute. Le punem in ditamai vasul de servit, presaram zahar pudra peste ele si le atacam cu disperare. Pofta bunaaaaaa!!!!