contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogosi Cu Sos De Ciocolata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ieri am pregatit niste gogosi "Ca la mama acasa "...
Fragezimea acestor gogosi este data de maiaua speciala care se prepara astfel:

  • 50 g apa calduta
  • 10 g drojdie uscata
  • 80 g faina
Peste apa calduta se pune drojdia uscata si se amesteca pana se dizolva. Apoi se adauga cele 80g de faina si se framanta pana se omogenizeaza compozitia.
Se formeaza din acest aluat o bila pe care o crestam cu cutitul si o punem intr-un vas cu aproximativ 20 g de apa calduta.


Vasul se acopera si se tine la caldura (peste 20 grade celsius-temperatura camerei) aproximativ 15 minute pana cand maiaua dospita se ridica la suprafata.


Intre timp facem aluatul:
  • 350 g faina;
  • 2 oua intregi + 2 galbenusuri de ou;
  • sare cat un varf de cutit ;
  • 70 g zahar;
  • 3 pliculete de zahar vanilat (8 grame / pliculet);
  • 80 g unt la temperatura camerei;
  • eu am pus 10 ml esenta de lamaie, dar se poate pune coaja de la 1 lamaie.

Le amestecam bine si apoi se adauga maiaua dospita, scursa de apa .
Framantam aluatul pana se omogenizeaza bine, adaugand faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Se acopera vasul cu aluatul framantat bine si se lasa la dospit intre 60 si 90 de minute , in functie de temperatura camerei. De preferat ca vasul cu aluat se fie pus intre perne sau invelit cu prosoape, pentru a se mentine temperatura aluatului cat mai ridicata .

Se presara faina pe masa si se intinde aluatul cu facaletul. Noi am folosit niste forme din plastic pentru a taia aluatul si le-am lasat iar sa dospeasca pe masa aproximativ 20 de minute .

Intr-o tigaie se toarna ulei ( minim 2 cm inaltime de ulei) si se lasa sa se incinga bine.
Se pune aluatul taiat in forme si se prajeste pana ajunge la o culoare aramie.

Noi am facut un sos din crema de ciocolata finetti, pe care am incalzit-o cat sa se inmoaie si peste care am adaugat putin lapte. Obtinand astfel un sos de ciocolata care nu se intareste dupa racire.

Data viitoare sigur o sa fac o portie dubla, cele de ieri s-au mancat imediat.
Pofta buna!