Gogosari Murati,fara Procesare Termica
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
INGREDIENTE:
-gogosari taiati sferturi,sau ma rog,felii,apoi ii cantariti
-la fiecare kilogram de gogosari :
-100 g zahar (sau zahar si miere in cantitati egale)
-100 ml otet de 9 *
-1/2 lg sare
-la fiecare borcan,
-1/4 lg piper boabe
-1/4 lg seminte de mustar
-2-3 felii de bete de hrean
-1-2 catel de usturoi
-2 frunze de dafin
-eu pun si frunze de telina,pentru ca dau un clocot lichidului ce il lasa gogosarii,dar se poate si fara.Daca aveti frunze de visin,dau aroma foarte buna chiar daca gogosarii sunt in otet.
MOD DE PREPARARE:
-gogosarii se spala bine apoi se taie sferturi,
-se pun intr-un vas mai mare si se adauga peste ei zaharul ,otetul,sarea si boabele de piper.Se tin cam 2 zile,depinde de caldura,pana se topeste zaharul.Din cand in cand se scutura vasul,sau se amesteca cu o lingura de lemn.
-borcanele goale se sterilizeaza in cuptor,adica se lasa in cuptorul incins pentru cel putin 20 de minute,apoi se pun feliile de gogosar,in borcanele fierbinti,se pun mirodeniile,dupa care se adauga zeama,se rotesc borcanele rapid,pentru a scoate aerul din bocane,se unge gura borcanelor cu albus,se pune capacul si apoi se pun in camara rece.Daca nu aveti o camara rece,va sfatuiesc sa dati un clocot lichidului ramas dupa gogosari, si sa-l puneti fierbinte peste gogosari.
-Rotiti borcanul intre mainile protejate de manusi sau ce aveti prin bucatarie, sa scoateti aerul,apoi ungeti gura borcanului cu albus de ou,inchideti cu capac si puneti sub paturi.