contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogosari In Otet

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dragii mei cititori vreau sa va spun ca in fiecare toamna pregatesc pentru iarna cateva conserve si muraturi, evident ca si Gogosari in otet. Dar in fiecare toamna omit sa scriu reteta asta (mai sunt cateva la care sunt restanta cu scrisul). Acum m-am repornit pe scris si pentru ca ai mei gogosari stau frumusel insiruiti in borcane, in camara, si pentru ca nu aveam altceva sa scriu acum, am aparut cu reteta de Gogosari in otet. Zau ca nu am idee daca e facuta de bunica, strabunica, nu are nici macar vreun secret adanc pastrat, nu o am dintr-un caiet ponosit, e doar o modalitate de a avea gogosari in otet pentru iarna crocanti si dulci. Nu veti simti gustul ala de iti strepezesc dintii cand musti dintr-o feliuta de gogosar, nu vei avea impresia ca intreaga casa e bolnava de gripa si a trecut cu o seara inainte printr-o frectie cu otet (leac babesc, inutil). Nicidecum! Acesti gogosari sunt crocanti si raman crocanti pana hat in vara, se pastreaza bine pe perioada verii, asta daca ai cumva placerea sau faci atat de multi incat sa ii poti pastra, si sunt dulci-acrisori si aromati. Sunt perfecti pentru o friptura suculenta si inlocuiesc cu brio orice alt tip de muraturi in saramura sau otet. Sunt excelenti. Eu ii prepar, in fiecare an, dupa reteta din cartea Silviei Jurcovan, urmez cu strictete ceea ce a spus ea acolo si de fiecare data ma bucur de un rezultat absolut fantastic. Incercati-i si nu o sa va para rau!

Gogosari in otet

Ingrediente pentru reteta de Gogosari in otet

* Va fi nevoie sa calculati exact (folosind regula de trei simpla) cantitatea pentru fiecare ingredient in parte. Doar asa veti avea un rezultat absolut perfect.

  • 5 kg gogosari
  • 1-2 tije de telina
  • 5 foi de dafin
  • 20 boabe de piper
  • 400 gr hrean
  • 1 litru de otet de vin de 9 grade
  • 2 litri de apa rece
  • 500 gr zahar
  • 10 gr sare pentru fiecare litru de lichid
  • cateva lingurite de boabe de mustar

* Pentru a se conserva bine, fara sa fermenteze, gogosarii vor trebui conservati in otet de 3 grade, adica la un litru de otet de 9 grade se pun 2 liri de apa. Si pentru a se reduce din “taria” otetului se vor adauga 500 gr de zahar, in acest fel gogosarii vor ramane luciosi, crocanti, frumosi si buni. 

Gogosari in otet

Mod de preparare pentru reteta de Gogosari in otet

Spalati gogosarii, curatati-i de cotoare si seminte si taiati-i in felii mari. Nu folositi decat gogosari de buna calitate, tari, carnosi si fara pete sau defecte. Curatati-i foarte bine si la interior. Puteti pune si gogosari intregi la otet, dar  e mult mai practic in felii, economisim si spatiu de depozitare, borcane, plus ca parca sunt mai faini de servit asa, taiati in felii mari, decat intregi.

Intr-o cratita incapatoare puneti otetul, apa, zaharul, socotiti sarea pentru fiecare litru de lichid, adaugati si restul condimentelor si hreanul taiat in doua pe lungime. Nu adaugati boabele de mustar! Puneti pe foc si amestecati pana se topeste din zahar. Lasati sa fiarba si sa dea doua trei clocote, apoi puneti cate un rand de gogosari, cat se cuprind in lichid. Acoperiti cu un capac si lasati sa se infierbante, pana fierb foarte putin si se deschid usor la culoare. Scoateti-i cu spumiera si ii puneti asa fierbinti in borcane curate, spalate si sterilizate. Puneti borcanele pe o bucata de metal si pastrati-i pe langa un loc caldut, sa nu fie reci si sa se sparga in momentul in care incepeti sa ii umpleti cu gogosarii fierbinti. Gogosarii se aseaza unii peste altii, fara sa se inghesuie si fara sa se preseze tare. Oparirea acestora are scopul de a reduce din rigiditate si de a distruge microoganismele care se gasesc la suprafata lor, asigurand o mai buna conservare. Nu umpleti  borcanul pana sus. Completati in cateva borcane, apoi cand se mai racesc incepeti si reumpleti pana sus, in felul acesta ei se mai lasa pe masura ce se racesc.

Dupa ce au fost toti gogosarii opariti si pusi in borcane, deasupra lor puneti in cruce cate 2 bucati, suvite de hrean si cate o lingurita rasa de boabe de mustar. Acestea au rolul de tine gogosarii in lichid si pentru a preintampina fermentarea. Adaugati lichidul in care au fiert. Inainte de a lega borcanele cu celofan, rasuciti borcanele stanga-dreapta, rotiti-le viguros pentru a elimina toate bulele de aer.

Legati-le strans cu celofan dublu, usor umezit intre foi, si lasati-le sa se raceasca invelite in paturi. Puneti borcanele astfel legate in loc umbros si intunecos, caci lumina puternica schimba culoarea gogosarilor.

Pofta buna in iarna!

Gogosari in otet Gogosari in otet

Acest articol Gogosari in otet apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.