contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogoşari Cu Conopidă

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ne-a luat valul cu vara, cu vacanţele etc... Dar tocmai e timpul să ne întoarcem, şi să ne apucăm de treabă, fiindcă a sosit timpul pentru făcut murături. Adică tocmai e timpul să mulţumim cititoarei nostru, cine ne-a amintit că mai avem şi alte obligaţii în afara vacanţei şi a petrecerilor de vară. Dar ca să fie mai pe la înţelesul tuturor: una dintre cititoarele noastre ne-a pus întrebarea: ei, dar voi cum faceţi ardei iuţi muraţi? Sinceră să fiu, în fiecare an pun cîte 2-3-4 borcănele de ardei iuţi în cămară, dar acest lucru fac aşa pe alături, adică cînd fac alte murături "mai serioase", pe lîngă fac şi cîteva borcănele de ardei iuţi muraţi. Din această cauză la mine nu există o reţetă "bătută în cui". Dar fiindcă suntem foarte aproape de sezonul ardeiurilor, m-am gîndit să postez această reţetă, fiindcă în cele mai multe cazuri cînd fac gogoşari muraţi, atunci bag în borcănele şi ardei iuţi.
Gogoşari cu conopidă
Îngrediente: 2 kg gogoşari, 1 kg capia, 1-2 conopidă, piper, foi de dafin; pt. zeamă: la 1,5 l de apă, 0,5 l de oţet de 9 grade din Bistriţa, 2 linguri de sare, 8-10 linguri de zahăr, 1 linguriţă de conservant.
Conopida o spălăm bine, şi mărunţim în bucăţele mai mici, gogoşarii şi capia tot îi spălăm şi tăiem în bucăţele. Fierbem îngredientele pt. zeamă în afară de conservant - mai gustăm, poate mai punem un pic de zahăr, sau oţet, adică la gust zeama trebuie să fie puţin sărat, puţin acrişor, puţin dulce. Apoi punem conopida la rînd în cantităţi mai mici în zeama în fierbere, şi le fierbem cca 3-5 minute, adică pînă cînd încă mai rămîn crocante. Conopida aşa pregătită punem alături de ex. într-o farfurie. După aceasta luăm gogoşarii şi capia şi băgăm în zeamă (tot la rînd în cantităţi mai mici), dar în acest caz nu-i mai fierbem, numai lăsăm scurt timp în zeamă pîna cînd îşi schimbă culoarea. Gogoşarii şi capia punem direct în borcanele foarte bine spălate, dar între două straturi de gogoşari punem şi un strat de conopidă fiartă. Cînd borcanele s-au umplut, în fiecare punem - după mărime - 1-2 buc. de foi de dafin şi cîteva boabe de piper (după gust). Între timp fierbem zeama din nou, dar de data aceasta adăugăm şi conservantul, apoi turnăm peste zarzavaturi zeama fierbinte. Punem capacul peste fiecare borcan, şi-i lăsăm să se răcească foarte încet, învelit cu pături, prosoape etc.
Ei, cînd fac această murătură de fiecare dată bag într-un borcănel şi cîteva bucăţi de ardei iuţi pe care nu le fierb dinainte şi torn zeama peste ardeii iuţi. Iar borcănelul bag cu borcanale mai mari, mai "serioase" între pături, să se răcească foarte încet.
Nu vă speriaţi: încă nu m-am apucat de gogoşari - cel puţin la noi în Harghita are preţul ca aurul - ce vedeţi pe poză e făcut încă toamna trecută. Dar fiindcă cititoarea noastră ne-a întrebat, m-am gîndit să postez această reţetă.