Gogonele Murate
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Gogonelele se pun toamna, cînd roşiile au încetat să se coacă, după 20 Septembrie. Gogonelele se acresc mai repede decît alte murături, astfel că trebuie consumate pînă la începutul lui februarie.
Se aleg gogonele de mărime mijlocie, de culoare verde deschis, sănătoase, fără pete se spală bine în 2-3 ape. Înainte de a fi puse în borcan, se înţeapă cu un ac inoxidabil, în 3-4 locuri.
Compoziţie: pentru un borcan de 5 litri: 3 - 3,5kg gogonele, o conopidă mică, o varză roşie mică, un morcov mic, o ţelină mică, 1-2 ardei iuţi, crenguţe de cimbru, 10 frunze de vişin, mărar, 8-10 căţei de usturoi, hrean.
Compoziţie lichid: 2,5 l apă, 80 gr. sare ne-iodată, 12-15 boabe de piper, o linguriţă boabe de muştar, 3 foi de dafin. Se fierb toate componentele cca 10 minute, apoi se pune la răcit.
Într-un borcan de 5 l, se aşează crenguţele de cimbru, mărarul, frunzele de vişin, usturoiul, două sferturi de varză roşie, apoi în straturi, gogonelele, pe la mijlocul borcanului se pun ardeii iuţi, tăiaţi puţin pe lungime, celelalte două sferturi de varză roşie, iar la urmă, peste gogonele, se pune hreanul. Printre gogonele se pun bucăţele de conopidă.
Ţelina şi morcovul tăiate rondele se aşează pe marginea borcanului, in jurul straturilor de gogonele.
Se toarnă lichidul, inclusiv boabele, peste gogonele, apoi se procedează ca la castraveţi.
Se pot pune şi gogonele care au început să se înroşeasca uşor, dar fără varză. Sunt foarte gustoase, dar se acresc repede aşa că nu pot fi păstrate mai mult de 1-2 luni.