Gnocchi Di Patate (homemade )
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
dupa tagliatelle si farfalle,a venit rindul la gnocchi cu cartofi.ideea prepararii lor in casa ma urmarea obsedant, imi doream sa particip si eu la acest ritual vechi al prepararii aluatului cu cartofi si obtinerea micilor galuste dungate dar ,ca de obicei," domnul timp" mi-a stat multa vreme impotriva...dar a venit si o zi luminoasa de primavara in care am deschis ochii si mi-am zis:azi voi face gnocchi!si atunci chiar nimic nu mi-a mai stat in cale, iar ziua aceea a fost minunata! in razele timide si blinde ale soarelui de primavara, intr-un loc drag si linga cei dragi,obsesia a capatat forma micutei galuste.
nu stiu daca mi-au iesit gnocchi perfecti,sunt multe exigente in ceea ce priveste prepararea lor,dar m-am straduit si ritualul a fost foarte placut.se spune ca ingredientele ar trebui sa fie doar cartofi si putina faina,un pic de sare ,dar mai toate retetele prezinta si oul ca liant ,altfel cred ca greu ar fi sa obtinem micutele galuste.asa ca am folosit:
750 grame cartofi,
250 grame faina din griu,plus extra pentru infainarea blatului,
un pic de sare,
un ou.
cartofii,spalati,i-am pus la fiert intr-un vas ,acoperiti cu apa rece .dupa ce au fiert,(etapa asta nu am cronometrat-o,dar i-am intepat cu furculita sa vad daca -s gata ),ajutindu-ma de un servet,spre a ma proteja de fierbinteala emanata,i-am curatat de coaja cu un cutit,dupa care i-am sfarimat repede si i-am acoperit cu faina.am facut o groapa in mijlocul amalgamului si am turnat oul,
dupa care am amestecat repede totul,spre a nu se coace oul in conditiile in care cartoful este fierbinte binisor.am mai adaugat faina pe blat si am obtinut un aluat pe care l-am modelat in forma de rulou.din acesta am taiat bucati din care am rulat cu palmele alte rulori,cu o grosime de 3 cm.pe acestea le-am sectionat din 2 in 2 cm si am purces la formarea gogoselelor.de consemnat ca trebuie sa infainam ,pentru a nu se lipi si bucatelele mici de aluat si galustele deja obtinute.
de obicei se foloseste furculita pentru rularea lor sau un instrument special(pe care eu nu il am,of course...),asa ca m-am folosit de un feliator de ou,care mi-a parut tare comod :
aplatizam un pic aluatul si apoi il rulam pe planul instrumentului si iata si galusca:
si mai multe galuste:
nu-i asa ca sunt frumusele?mie imi sunt dragi,ma credeti?
problema care apare dupa ce-i facem:ce facem cu atitia?ii putem pastra ,infainati bine,sub o folie,la frigider,pentru 2-3 zile,
sau chiar ii putem congela,pentru 2-3 luni.
o portie totusi trebuie sa servim pe loc,cit sunt cei mai proaspeti gnocchi din lume,cu un sos de pasta de rosii,spanac,ceapa rosie ,capere , oregano si un pic de brinza,asta bineinteles ,dupa ce ii punem la fiert in apa clocotita,cu sare de mare ,cca . 2minute,pina cind ii vedem ridicindu-se la suprafata,laudindu-se cu burta rotunda si cu creneluri:
enjoy!