Glazura De Serbet
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta glazura de serbet
Ingrediente si mod de preparare pentru reteta glazura de serbet:
Glazurile se pregatesc mai rapid cu serbet de diverse culori si arome, procurat din comert. Pentru glasarea unui tort mare si înalt este indicat sa se foloseasca o cantitate mai mare de serbet decît cea strict necesara, ca sa se acopere toata suprafata dintr-o singura turnare, orice adaos ulterior, dupa ce se usuca putin glazura, lasa urme.
Daca serbetul este vechi si s-a împietrit, chiar cu o zi înainte de a avea nevoie, borcanul se pune într-un vas cu apa calda care sa-l cuprinda pîna sus, schimbînd apa, cînd aceasta se raceste, pîna cînd se moaie serbetul si se poate scoate din borcan.
Cînd se glaseaza tort sau rulada etc., se adauga si la serbet unt; pentru 100 — 300 g serbet se pun 30—100 g unt. La început, se pun numai 30 g unt (daca este nevoie se mai adauga pe parcurs); untul si serbetul se amesteca pe un vas cu apa calda (nu fierbinte), pîna cînd se moaie si se continua sa se amestece pîna cînd se subtiaza si capata consistenta unei smîntîni care curge (cînd se ridica lingura, dosul acesteia ramîne glasat uniform). Daca serbetul este prea gros, se poate dilua cu o lingurita de apa calda. Daca serbetul este mai consistent (întarit) si este nevoie de lichid mai mult, atunci se fierb 50— 100 g zahar cu 25—50 ml apa, pîna cînd se leaga bine (cînd se ridica lingura din sirop, pe lat, cad deodata, de pe marginea acesteia 3 picaturi, una linga alta); serbetul se dilueaza cu sirop, sau se subtiaza cu ceva mai mult unt (daca nu este nevoie de prea mult lichid) cu care se amesteca bine la cald, cum s-a aratat, apoi se foloseste imediat la glasat.
Pentru un tort mijlociu, copt într-o forma sau cratita de 2l, se vor pune la încalzit 250—300 g serbet si 50—60 g unt. Tortul, aranjat cu crema numai între foi (nu si pe dinafara), se preseaza lateral cu lama unui cutit ca sa nu prezinte denivelari, se tine la frigider 2—3 ore, ca sa se întareasca crema, apoi se asaza pe o foaie de nailon (ca sa se poata aduna serbetul care se scurge). Se lasa cca 30 minute, în bucatarie, înainte de glasare, ca sa nu fie prea rece si sa nu se întareasca glazura prea rapid, cînd se toarna peste el. Serbetul, subtiat cît este necesar, ca sa curga si sa acopere tortul într-un strat de 2—3 mm, se toarna deasupra acestuia; se orienteaza repede (cu un cutit inoxidabil cu lama lata) în toate directiile ca sa se acopere bine, deasupra si lateral; serbetul care a curs pe nailon se ridica cu lama cutitului, acoperind bine tortul, unde mai este nevoie.
Se poate lucra destul de linistit, deoarece glazura nu se întareste atît de repede. Dupa ce tortul s-a acoperit bine, glazura se lasa sa se întareasca 2—3 ore (sau cît este necesar). Toate resturile de glazura se aduna de pe foaia de nailon, iar tortul se ridica cu 2 cutite introduse sub el si se asaza pe un platou cu sau fara picior. Deasupra se orneaza cu frecat (si colorat foarte putin cu cacao), cu ajutorul cornetului de hîrtie. taiat la vîrf în forma de stea.
Tot cu serbet se pot glasa eclerarile, ruladele, islerele si toate prajiturile care necesita o glazura mai fina.