Glazura Cu Ciocolata
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta Glazura de ciocolata
Ingrediente pentru glazura cu ciocolata :
- 150 g ciocolata de menaj,
- 100 g zahar,
- 50 ml apa,
- 30—50 g unt.
Mod de preparare glazura de ciocolata :
Ciocolata se rade prin razatoarea cu gauri mari intr-un castronas. Zaharul se amesteca cu apa intr-un ibric, asezat pe foc, pina cind se dizolva, lasind siropul sa fiarba 2—3 clocote. Intr-un castronel, pus pe un vas cu apa calda (nu fierbinte), ciocolata se amesteca cu lingura, adaugind in suvoi subtire siropul clocotit. Glazura trebuie sa aiba consistenta unei smantani subtiri care curge (cind se ridica lingura, dosul acesteia ramine glasat). Daca este prea consistenta, se mai adauga unt moale si se amesteca bine, pina cind se omogenizeaza, pe un vas cu apa calda, altfel glazura va fi patata, dupa ce se va usca. Daca este prea subtire, se ia la o parte si se lasa sa se raceasca putin.
Cu aceasta glazura se orneaza prajituri mici, ca: islere, profiteroluri, ecleruri, cornete etc. Glazura fiind mai consistenta, glasarea : poate executa cu lama unui cutit inoxidabil. Prajitura se unge deasupra, numai cit este nevole, fara ca glazura sa se prelinga pe margini; in 1—2 ore, intareste pe preparat. Se pot glasa si prajituri mai mari, care au suprafata dreapta sau din foi coapte separat si apoi aranjate cu crema. Glazura preparata din cantitatile de mai sus este suficienta pentru o tava mijlocie de cca 23/33 cm.
Dupa ce s-a omogenizat cu untul, glazura se toarna calda peste foaie, se întinde cu cutitul si se lasa sa se usuce; apoi, prajitura se taie bucati. Daca mai ramîne glazura, aceasta se poate pastra în punga de nailon, la frigider sau congelator.