Ghiveci Si Pomana Porcului
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Si ne intindem nitel la povesti, ca pozele sunt adunate in timp. Mi-a stat ceasul, iar au schimbat astia ceva la interfata wordpress, sper sa mai functioneze.
A, da, iertati calitatea pozelor, a descrierii preparatelor probabil va fi mai de porc decat porcu’, am avut o zi proasta si grea.
Subliniata de poarca de catea care dormea visand campuri albastre, dupa ce imi adunase gramada toalele de cantina si rontaise niste legume congelate picate dintr-o punga sparta, se pare nu suficient, ca i-au ramas bucatele de diverse pe langa bot. SO fuckin’ what, viata de caine.
No, pentru ca urma sa plec la sfatul medicului in zona plina de turisti pe canicula, cateva zile, am intrebat, fireste, ce las acasa de mancare. Aveam niste cartofi, aliens, noi, cica, au incoltit cu niste colti mov liliachiu, ce n-am vazut, zice al batrn: pune si tu aia intr-o oala cu ce o fi si gata mancarea. Ce o fi, ce o fi, am niste oase afumate, ia sa vaz, zici ca suntem la armata, cartofi, fasole, varza si de la capat.
Ei bine, ca orice om gospodac, aveam luate, impachetate, dozate, aranjate, diverse legume. Anume: morcov, praz, ardei gras, fasole verde, broccoli, dovlecel (din alea proaspete, circa o bucata, maxim cateva, cum erau in pungile de minus 50% din pret). Si mai aveam si un burcan de bulion ieftin si corect marcat, marca lui Mega. Pentru ca imi plac etichetele corecte. Foarte buna pasta asta de tomate, antenciones ca 18% nu inseamna rosii strofocate plus 82% apa, ci 18% SU (substanta uscata, cum ar fi rosie deshidratata). Si 1% stare, sterilizate si basta. Se aude celor care pun conservant la ei in ograda? Da, se poate si fara, cu o sterilizare corecta despre care vom mai vorbi azi ca e un post lung, c ami-e lene sa fac mai multe si imi da wordpressul emotii.
Cum se face ghiveciul? Pai toate alea se toaa, taie, amesteca, se face un sos din apa, bulion, ulei de masline, sare, piper, ardei iute, marar uscat (am pus si putin sos ramas de la puiul cu legume coapte, nu se pune).
Se da totul la cuptor, se adoarme, se trezeste cu “aloooo, miroase a mancare”, se stinge focul, se declara obiectivul “ghiveci” atins. Tarziu in noapte, e drept.
Am pozat si o portioara de dimineata, pe fereastra mea vintage, dar la 6 fara un sfert nu e soare.
Apropos de tocul geamului, care e foarte vintage, cineva mi-a spus mai de mult sa evit sa il las sa apara in poze, poze in care apareau numai bucatarii bec, termopane tzaiz, ceea ce am facut vreme de multi ani. Pana cand vad ca e la moda sa pui scanduri vechi si mucegaite, adunate din ruine, frimituri, sfori. Pai eu am astea de-a gata, deci sunt cool si vintage, asa ca am pozat pe pervaz, ia mai lasati-ma cu termopanele voastre.
Intrerupem cu o pauza publicitara, ca se adunara pozele cu cumparaciuni si, cum spuneam, nu am nervii la mine sa fac ordine in poze si postari multiple.
Asadar consumatorul no 1 din casa e fan ciocolata, de obicei ii iau vafe de 50 de bani, dar am zarit inghetata asta, marca Mega, pret bun, luai.
Eu nu-s mare fan ciocolata si cafea, merge, dar nu ma dau peste cap pentru ele, dar am gustat, e buna, e chiar buna, ciocolata e amaruie, totul in regula, insa cel mai tare m-a amuzat ca muscaciunea (uitati-va iar la poza) seamana exact cu poza de pe cutie
Inca o chestie, m-am uitat de cinci ori la pret, am zis ca am inebunit, azi faceam niste prostii de caumparaturi pentru plecare, un telefon mobil gratis, nokia 113 (da, radeti, radeti, nu am nevoie de mai mult), hartii igienice ieftine pentru locatia de la Eforie cand, imi cad ochii pe o gaina. Rasa usoara. Deci nu rasa grea. Ca eu de obicei numai rasa grea vad (si prima oara cand am citit eticheta am citit in loc de gaina rasa grea, gaina grasa rea, de era sa lesine vecina-mea de ras, dislexia, deh).
Cinci lei kila. Cinci si nitel, ma rog, dar cinci. CINCI! Cinci? Cinci. Kilu. Pasarea a fost cam 6 lei. M-am simtit ciudat, de parca as fi furat din magazin la pretul asta.
Si, ca intreba Cristi Roman de beri irlandeze, ma tot holbam prin raftul de la Auchan care nu ar face de ras nici un pub cu pretentii, au beri de pe toate continentele, toate ciudateniile, ma rog, v-am mai zis si aratat. Cert e ca iaca ce am gasit:
Nu radeti, nu stiam ca se gaseste Timisoreana bruna. Acum stiu. E buna, nu prea ma pricep la beri inchise la culoare, prefer blondele.
Si sa trecem si la pomana porceasca, pana nu adorm scriind prostii, ca mai avem treaba.
Aia la cantina au fript pe canicula asta toata ziua la gratare. Gratare peste gratare, mama ce pofta aveam, bafta chioara, au inceput de ceva vreme sa ambaleze si la mini-portii, ca sa nu dau cat nu face pe o friptura.
(v-am zis ca face figuri wordpressu, nu, nu am terminat postarea)
Revin, deci pun carnea pe gratar, standard, pun la incalzit putin ghiveci.
Dau potaia afara sa imi savurez feliutele.
Canicula, asa ca imi insir ingredientele cu scopul clar de a imi face o farfurie cu imbucaturi, ca sa nu aud rororo, susnumita si pozata trebuind musai sa fie bagata in casa, la racoare.
Procedez in consecinta si ma asez victorioasa la combinatia perfecta: comp, teve, o bere rece si farfuria.
E a nu stiu cata oara cand patesc cu porcul, datile trecute luat, tot ceafa, din Billa, de la bulgar. Talpa frate. Talpa de talpa. Tare, atos. Pe ma-sa ghem, ori aia de vand en gross cum se cumpara la cantina au alti porci, ori am eu ghinion. Drept urmare am mai pus bucatelele la prajit in putin ulei (ceafa era fada, geez) si, cand s-au prajit, am pus si un catel de usturoi taiat marunt.
Si tot tare a fost. Am mancat cateva bucatele, dar atata, am plusat cu sare, piper, ntz.
De aratat si mirosit, totul in regula, carnea, s-au tampit porcii.
Si, ca sa termin odata, am facut si bulion de corcoduse, dupa cum urmeaza (visinele alea erau agatate de pe la vecin, le-am bagat si pe ele la gramada): am pus apa cat sa acopere verziturile, sare ochiometric, asa, cam ca pentru o mancare ceva mai sarata, ca la Buzau, apoi le-am pus la fiert.
Intai se decoloreaza, apoi le explodeaza pielita (mereu ma gandesc ca si pe buruieni le doare cand patesc din astea, dar veganii nu si nu). Se dau apoi prin sita sa se separe samburii, se pun in borcane (e ca un bulion verde, asa), se sterilizeaza si gata.
Sigur ca se acresc ciorbele cu bulionul asta, e nemaipomenit.
Am obosit si mai am de facut una-alta, parca vad ca adorm inainte de a-mi face bagajul, in speranta ca v-am obosit si pe voi, va uram un canicular: rororo.