Ghiveci Pentru Iarna, La Borcan
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul acesta este anul in care musai de pus pe iarna, ca s-a golit pivnita...
O conserva extraordinara si de nelipsit in bucatarie este ghiveciul la borcan., sau puteti sa ii spuneti si tocana de legume, cum doriti.
Asadar, pentru aceasta conserva, eu folosesc borcane de 1,7 l, foarte eficiente.
Procedura este extraordinar de simpla : se aleg legume sanatoase si ajunse la maturitate: morcov, patrunjel radacina, mazare, vinete, conopida, dovlecel, fasole verde, ardei gras, gogosari, gulii . Se curata , se taie cuburi si rondele, nu prea mici, sa aiba cam 2 cm dimensiune. Intr-o oala de inox, se pune la fiert apa cu sare grunjoasa, din aceea pentru muraturi , o lingurita de piper macinat si o mana de patrunjel verde taiat marunt si frunze de telina. Rand pe rand, se incepe opararirea legumelor . Timpul de oparire difera (la morcov si patrunjel radacina dureaza cam 6 minute, la dovlecel si vanata destule sunt si 3 minute, fasolea verde cam in 4 minute e oparita gata, varza si gulia cam 5 minute, ardeiul gras, mazarea, gogosarul - intre 3 si 4 minute ) , se vede foarte bine cand sunt oparite, isi schimba culoarea si se inmoaie.
Imediat cum sunt scoase cu spumiera, se pun in borcane, nu se cladesc, se aseaza ele cand se mai racesc. este suficienta invartirea borcanelor.
Astfel, trebuie ca in fiecare borcan sa fie de toate.
Separat, rosiile coapte bine se trec prin storcator iar sucul obtinut se desarta peste legumele din borcan. Se roteste borcanul prin miscari scurte la stanga si la dreapta, ca sucul de rosii sa patrunda printre legume.
Borcanele se ermetizeaza si se sterilizeaza in apa in 2 randuri : in prima zi, imediat dupa ce le-am ambalat, 30 de minute,dupa scurgerea timpului ele se lasa in cratita de sterilizare si se acopera cu paturi groase si, a doua zi, se mai sterilizeaza o data, tot 30 de minute, tot la fel ambalate pana ce sa racesc.
Munca este multa dar, astfel conservat ghiveciul sta 2 ani, nu mai ai manopera cand gatesti , este rapid de gatit....deci avantajele bat dezavantajele muncii.
Sterilizarea dubla face posibila conservarea fara nici un fel de conservant.
Am pus intr-un an cu ceapa si orez, dar, nu mi-a placut. S-a alterat gustul dupa primul an .
Acest ghiveci este pentru gatit, in timpul iernii poti sa il gatesti cu un pic de ceapa calita si la urma sa ii pui o mana de orez, sa il aromezi cu usturoi , sau, cand il gatesti ii mai adaugi ceva cartofi, ceva fulgi de fasole boabe, orice fel de adaugiri merg. Pentru cei care sunt la dieta, um pic de ceapa macinata , calita intr-o lingura de ulei de masline, peste care se pune ghiveciul din borcan si se da un clocot acolo, direct in cratita, reprezinta o garnitura excelenta la chiftele, friptura,....sau, simplu, cu mujdei de usturoi alaturi.