Ghiveci Mediteranean
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Eu l-am botezat asa, daca nu va place ii puteti zice oricum, eu am avut motive. Maslinele erau turcesti, uleiul italian, busuiocul, ei da, din geam, dar rosii cu busuioc am vacut eu la TV ca e ceva nemaivazut de mediteranean, plus atingerea de final mi-a amintit de shakshuka. A da, sosul de rosii era spaniol, deci pe scurt, asa il cheama pe el si gata.
Am pozat toate straturile ca sa nu uit eu ce am pus in el, nu ca nu ati avea voi cunostinta de cum arata ingredientele, stiu ca cititorii mei sunt mai inteligenti decat ai lor (credit Catavencii). Lipseste vanata, nu am gasit in trei locuri, am sunat un vecin sa imi ia din piata si a venit, da, ca parca il trimisesem sa aduca moartea, a vanit cand era ghiveciul gata, deci canci vanata dar oricum nu mai avea prea mult loc.
Va zic straturile (printre ele, fireste, sare, piper, lalala). Varza usor inmuiata sa nu ocupe loc (e si putin morcov, testam un robotel). Apoi ceapa, mazare, leurda, frunze de conopida, ardei copt, morcovi (de data asta cum trebuie), pastai galbene (fierte putin inainte), cartof, dovlecei, ciuperci (acum ar fi mers vanata vietii).
Sosul l-am facut din Tomato Frito (am luat de curiozitate, are rosii si ceapa fripta in ulei, este delicios, merge la un Bloody Mary de rupe), putin vin si apa de la pastai. Nu m-am complicat cu condimente, au legumele destul gust.
Deasupra de fapt am pus mai intai rosii, masline si busuioc.
Abia dupa aceea sosul (si era sa scap totul pe geam in cautarea luminii, ca sa vedeti culorile, asa ca nu vedeti culorile ca am preferat sa raman cu ghiveciul).
A stat cam o ora jumatate in cuptor, timp in care am apucat sa incep sa bibilesc la o cutita.
Atunci mi-a traznit sa pun si oua, nu intregi ca la shakshuka ci batute.
Cam in douazeci de minute, gata. Am gasit si putina lumina pe masa de lucru.
Ca vorba aia, cine-i harnic si munceste, papa tot ce vrea, cine-i lene si putoare papa tot asa.
Tot ce mai trebuie e niste pita, de inmuiat in sos, asta daca nu mancati cu lingura, fara pita. Stiu ca e anti paleo reteta, dar asta am, cu asta defilez.
Normal ca legumele pot varia, am uitat sa spun ca am pus ulei de masline peste toata creatia, ideea e ca mi-a placut izul dat de combinatia finala, rosii, masline, busuioc.
rororo