Ghiveci De Legume Gatit In Vase Zepter
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Toata lumea stie sa faca ghiveci de legume,folosind legumele de sezon sau nu. Am postat reteta asta,mai mult pentru a arata cum se face ghiveciul in vasul zepter.Siti deja ca prin gatirea in acest vas,legumele isi pastreaza mai mult din calitatile nutritive si din aroma,datorita temperaturii de gatire.
INGREDIENTE:
-aprox 2 kg de legume diferite.eu am pus cartofi, morcovi,pastarnac,ceapa si amestec de legume congelate :conopida,mazare,fasole verde,varza de bruxelles.
-2 conseve de rosii decojite
-bulion ,daca mai e nevoie,pentru sos
-5 catei de usturoi zdobiti
-fulgi de ardei iute,optional
-1 lg cimbru
-1 foaie de dafin mare
-sare,piper
-1 legatura marar si una de patrunjel
-3-4 linguri de ulei din care vreti.
MOD DE PREPARARE:
Legumele maruntite,spalate (cele care nu sunt congelate )se pun in vasul rece,fara apa (daca volumul lor este cel putin 2/3 din vas.Daca sunt mai putine decat atat se adauga o cescuta de apa ) .Punem vasul pe aragaz,cu capac cu tot,la foc mare 3 minute (sau pana acul termocontrolului ajunge in apropierea zonei verzi ),dupa care reducem focul la minim.
Dupa 10 minute,adaugam rosiile,dafinul,cimbrul,punem capacul si mai lasam 8 minute,dupa care inchidem focul.
adaugam usturoiul maruntit,sare,piper,ardei iute,dupa gust ,3 linguri de ulei si verdeata,amestecam,punem capacul si mai lasam mancarea 10 minute sa se imbibe de arome.Uleiul il adaug la sfarsit,pentru a nu-l prelucra termic si implicit a-i schimba calitatile. Legumele il vor absorbi in parte, potentandu-si gustul.
Dupa care servim ca atare, presarat cu parmezan sau ca si garnitura la friptura.
Dupa care servim ca atare, presarat cu parmezan sau ca si garnitura la friptura.