Ghiveci Calugaresc - Dulce Romanie, Septembrie
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Varianta de faţă nu este una de post, dar daca puneti toate ingredientele cu exceptia bucatilor de carne, va iese o mancare foarte gustoasa, de post, pentru ca la urma urmei, ghiveciul calugaresc propriu-zis nu contine carne.
Si pentru ca orice ghiveci cred eu ca musai trebuie sa contina vinete, m-am gandit ca nu e o idee deloc rea sa prezint varianta noastra de ghiveci pentru provocarea Dulce Romanie din septembrie, gazduita de aceasta data de Betty.
Si uite asa, provocarea aceasta implineste acuşica un an de cand a fost lansata prima data, de catre Mihaela.
Dar sa va povestesc reteta.
Mai intai am curatat 4 morcovi mari si 2 patrunjei, dupa care i-am taiat rondele. 5 cepe au fost curatate si taiate marunt, 4 vinete au fost spalate si taiate cubulete,
6 cartofi de marime medie au ajuns si eu cuburi-cuburi, la fel ca si un piept de pasare proaspat (optional). Am mai curatat de aţe si am rupt in doua niste pastai de fasole verde, cam 200-250 g de pastai. Am mai pus deoparte vreo 3-4 rosii, un ardei si un gogosar, sare, piper, patrunjel verde.
Mai intai am pus ceapa la calit in ulei, intr-o tigaie mai inalta, apoi rand pe rand am pus toate legumele sa se caleasca putin in ordinea urmatoare: morcovii si patrunjelul radacina, cartofii, vinetele, iar rosiile, ardeiul si gogosarul le-am pus mai la urma, dupa ce mancarea apucase sa fiarba cca o ora. Fasolea a fost singura leguma pe care nu am calit-o.
Bucatile de piept de pui au avut parte de acelasi tratament - calire in ulei la foc potrivit, in tigaie cu capacul pus.
Dupa ce am tras legumele si carnea, le-am pus intr-o oala mare de tuci, am mai adaugat cca 2 pahare de apa si am lasat sa fiarba la foc moale spre protrivit cu capacul pus, cca o ora. Dupa aceea am adaugat rosiile, ardeiul si gogosarul si am mai lasat sa fiarba inca jumatate de ora la foc mai tare.
In final am potrivit de sare si piper si am presarat patrunjel verde pe deasupra.
Eu am mancat cat era foarte calda mancarea, cu paine din tărâţe, care zic eu ca e mai sanatoasa. Ghiveciul poate fi la fel de bine consumat si rece, dar eu prefer mancarea calda.
Pofta buna! :)
Si pentru ca orice ghiveci cred eu ca musai trebuie sa contina vinete, m-am gandit ca nu e o idee deloc rea sa prezint varianta noastra de ghiveci pentru provocarea Dulce Romanie din septembrie, gazduita de aceasta data de Betty.
Si uite asa, provocarea aceasta implineste acuşica un an de cand a fost lansata prima data, de catre Mihaela.
Dar sa va povestesc reteta.
Mai intai am curatat 4 morcovi mari si 2 patrunjei, dupa care i-am taiat rondele. 5 cepe au fost curatate si taiate marunt, 4 vinete au fost spalate si taiate cubulete,
6 cartofi de marime medie au ajuns si eu cuburi-cuburi, la fel ca si un piept de pasare proaspat (optional). Am mai curatat de aţe si am rupt in doua niste pastai de fasole verde, cam 200-250 g de pastai. Am mai pus deoparte vreo 3-4 rosii, un ardei si un gogosar, sare, piper, patrunjel verde.
Mai intai am pus ceapa la calit in ulei, intr-o tigaie mai inalta, apoi rand pe rand am pus toate legumele sa se caleasca putin in ordinea urmatoare: morcovii si patrunjelul radacina, cartofii, vinetele, iar rosiile, ardeiul si gogosarul le-am pus mai la urma, dupa ce mancarea apucase sa fiarba cca o ora. Fasolea a fost singura leguma pe care nu am calit-o.
Bucatile de piept de pui au avut parte de acelasi tratament - calire in ulei la foc potrivit, in tigaie cu capacul pus.
Dupa ce am tras legumele si carnea, le-am pus intr-o oala mare de tuci, am mai adaugat cca 2 pahare de apa si am lasat sa fiarba la foc moale spre protrivit cu capacul pus, cca o ora. Dupa aceea am adaugat rosiile, ardeiul si gogosarul si am mai lasat sa fiarba inca jumatate de ora la foc mai tare.
In final am potrivit de sare si piper si am presarat patrunjel verde pe deasupra.
Eu am mancat cat era foarte calda mancarea, cu paine din tărâţe, care zic eu ca e mai sanatoasa. Ghiveciul poate fi la fel de bine consumat si rece, dar eu prefer mancarea calda.
Pofta buna! :)