contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ghee Sau Unt Clarifiat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente si obtinere:
Porţii: 150 de ml
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 
1 pachet de unt de 200 grame de unt cât mai gras (peste 80%)
Preparare: 
Taiati untul cuburi.
Topiti untul,intr-un vas de inox sau antiaderent, la foc mic. Trebuie sa aveti rabdare, sa amestecati continuu, deoarece dureaza pana cand se limpezeste, doar atunci indepartati cu o lingura spuma alba formata la suprafata.
Acest unt clarifiat are proprietatea de a pastra proaspat mai mult timp diverse preparate, de exemplu Pateul de casa, pentru a nu se oxida si a nu-si schimba gustul.

Ghee preparat în casa, nevidat, se pastrează timp de cateva saptamani in frigider.

Istoric si intrebuintari:
Alte denumiri: Ghee

Untul clarificat sau ghee-ul este o grasime rafinata preparata din grasimea naturala (unt, smantana) obtinuta din orice tip de lapte. Aceasta este supusa procesarii termice in timpul careia sunt indepartate apa si o parte din nutrientii nocivi sanatatii (unele grasimi si proteine), obtinandu-se o grasime pura, mult mai sanatoasa pentru organism decat cea de la care am pornit.
Textura si gustul depind de sursa de lapte folosita in prepararea untului si de modalitatea in care a fost fiert acesta. Gheeul lichid este limpede, de culoare galbuie, iar dupa ce se solidifica devine galbui-alburiu. Culoarea poate varia in functie de tipul de lapte si de perioada anului (vara este mai galben, iarna este mai alburiu).
Ghee nu necesita adaugarea de conservanti, nu necesita sa fie tinut la frigider, nu are nevoie de alte conditii deosebite de pastrare. Nu mucegaieste. La prepararea lui, apa este complet eliminata, prin urmare, in el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici.
Aceasta grasime speciala nu rancezeste si poate fi pastrata la temperatura camerei; toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, untul clarificat devine mai puternic, odata cu trecerea timpului. In functie de temperatura ambientala, va fi mai moale, chiar fluid vara, iar daca este frig se solidifica, dar pastrandu-si moliciunea caracteristica.
Are aroma deosebita, cu o nuanta nucoasa. Gustul este placut, dulceag, mirosul frumos. Se poate prepara in doua moduri : prin fierbere- intr-un vas, direct pe flacara sau, intr-un vas la bain- marie. Daca se simte gust amarui sau miros de ars, inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.
Poate fi pastrat la temperatura camerei timp de ani de zile ( dupa unii, peste 100 de ani, dupa altii, peste 400 de ani), fara sa se strice sau sa-si piarda proprietatile, daca este preparat corect.
Untul clarificat este o grasime ideala pentru prajirea in baie de ulei- punctul sau de fumegare este 250 °C, deasupra temperaturilor de 200-230 °C cand incep sa fumege majoritatea uleiurilor vegetale.
In India prepararea se face in cuptor si dureaza in jur de 60 - 70 minute. Se incalzeste cuptorul la 300 grade C. Se pune untul intr-un vas termorezistent sau o oala de lut si se da la cuptor. Nu se acopera cu nimic. Se lasa sa se clarifice, netulburat, timp de 1 ora.
Si nu in ultimul rand, gheeul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi.

Beneficii / Utilizare Untul clarificat:

Scurt istoricIn religia Hindusa "Ghee" este considerat un "aliment sacru", "hrana zeilor", fiind folosit in cadrul ritualurilor religioase; picurarea untului topit in focul ritualic simbolizand intretinerea focului sacru Agni, sustinator al vietii. In mitologia hindusa se spune ca, Prajapati, zeitate suprema hindusa, a creat ghee prin frecarea palmelor sale si picurandu-l in focul sacru Agni, a dat nastere fiilor sai, asigurand astfel continuitatea vietii. 
Ghee este originar din Asia de Sud, din zonele aflate la sud de muntii Himalaya si este folosit curent in mai multe bucatarii etnice, ca cele din India, Bangladesh, Pakistan, Egipt, Somalia, Liban, Siria, Etiopia, Maroc, Brazilia. 
Ayurveda, venita din India in urma cu cateva mii de ani, este cel mai vechi sistem medical de vindecare a bolilor, aproape fara gres, ce priveste omul ca pe un intreg, o unitate intre corp, minte si suflet, integrat in contextul general.
Este un sistem complet, o stiinta prin care viata este inteleasa in totalitatea sa. In acest context, tuturor remediilor sau alimentelor le sunt descrise atat proprietatile curative, cat si rolul pe care il au in intretinerea sanatatii. 

Unul dintre remediile si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este ghee- untul clarificat, un aliment cu proprietati nutritive deosebite si un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi. 

In India, ghee se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, ca aliment si medicament, atat pe cale interna, cat si externa. 
Din punct de vedere yoga, unt clarificat (ghee) este yang. 
Intrebuintari culinareElement indispensabil al bucatariei indiene si al celor arabe, ghee este grasimea pura a untului in care se gatesc majoritatea preparatelor din subcontinetul indian, fie ele sarate sau dulci. 
In multe parti din India, mai ales in state ca Punjab, Haryana, Gujarat, Maharashtra, Bengal, orezul este intotdeauna preparat sau servit cu ghee (inclusiv biryani-urile), de asemenea este folosit si la prepararea dulciurilor (cum sunt “kadhi”, sau “Mysore pak”), ca si la diferitele varietati de halva si laddu.
Lipiile naan, sau roti, sunt adesea unse cu ghee, fie in timpul prepararii, fie cand se servesc. 
Bucataria ayurveda foloseste exclusiv ghee.Untul clarificat se poate produce din aproape orice tip de lapte si acel ghee va conserva cateva din proprietatile laptelui de baza. Ghee este mult mai rafinat decat untul, fiind mai bun decat acesta in toate privintele. 
Este recomandat pentru toate varstele, de la copii, la oameni in varstar si da gust placut alimentelor in care se adauga. Ghee-ul se pastreaza, de regula, in borcan, cu capac bine inchis pentru a evita oxidarea, umiditatea. Daca temperatura ambientala este mai mare, devine moale sau chiar fluid. 
El se poate folosi ca aliment, in locul untului obisnuit, avand calitati net superioare acestuia. Poate fi consumat simplu, intins pe paine, lucru ce se face cu multa usurinta, chiar daca a fost tinut in frigider, pastrandu-si moliciunea, spre deosebire de untul comun. La ce se mai poate folosi? Puteti sa incercati cu: friptura la gratar, paste, supe cremoase, sote de spanac, la peste (in special ton), bagheta frantuzeasca etc. 
Untul sau margarina pot fi inlocuite cu mare succes de untul clarificat la prepararea prajiturilor, checurilor, cozonacilor etc, conferindu-le acestora mai multa fragezime. Daca si tavile in care se coc acestea se ung cu ghee, prajiturile nu se mai lipesc si se vor desprinde cu mare usurinta. 
Iata o alta intrebuintare la care poate nici nu v-ati gandit: la prepararea bulzului ardelenesc; pentru acesta nu folositi orice fel de unt. Folositi unt clarificat pentru ca el rezista la temperaturile ridicate de coacere. Altfel, alte grasimi folosite se degradeaza usor termic la prepararea bulzului, devenind periculoase pentru sanatate. 
Ghee poate fi preparat acasa, prin “incalzirea untului obisnuit pe baie de apa. Dupa topire, se separa grasimea care formeaza un strat compact la suprafata si se arunca stratul apos de sub cel gras”, asa explica Mencinicopschi. Potrivit acestuia, grasimea clarificata se pune la borcane din sticla, inchise la culoare, ferindu-o de lumina si umiditate si se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei,. 

Desi este o varianta superioara a untului obisnuit, consumul excesiv nu este indicat, mai ales in dietele de slabire, intrucat 1 g de unt ghee are un aport de aproximativ 9 calorii. 
Untul ghee este o alternativa usor digerabila in comparatie cu alte uleiuri sau grasimi; poate fi intrebuintat pentru gatit in abur, la prajit, fiert, copt sau fript. 
Ideala, de asemenea, in combinatie cu diferite condimente, pentru a imbunatati reteta clasica indiana AyurvedicaUntul clarificat este excelent pentru cei cu intoleranta la lactoza care nu suporta untul, dar ghee da, pentru ca de fapt asta este un unt caruia i s-au indepartat apa si solidele. 

Incercati folosirea uleiului ghee la prepararea maionezei, adaugand apoi usturoi, sos de rosii si, cred ca veti fi placut surprinsi de gust si aroma. 
Doriti sa preparati cele mai gustoase clatite? Folositi uleiul ghee care le va conferi o savoare aparte!
Spre deosebire de alte produse similare acest unt poate fi afumat. 

Ghee se poate prepara foarte usor in casa si nu e neaparata nevoie sa il folositi numai pentru bucataria Indiana, extrem de versatila - se poate sota cu el, praji (este stabila pana la 250 grade C), confera un gust minunat ca de nuca; se poate utiliza ca baza pentru sosuri; confera o textura superba produselor de brutarie; in plus nu necesita refrigerare si se pastreaza bine pentru un timp foarte indelungat. 
Puteti gasi ghee in magazinele cu specific asiatic, arabesc, in unele hypermarket-urile mai mari, dar trebuie sa cititi cu atentie eticheta pentru ca exista si ghee obtinut din grasimi vegetale, adica tot un soi de margarina. 
Intrebuintari medicale
Din punct de vedere Ayurveda, ghee (untul clarificat) este dulce la gust- dulce ca efect post-digestiv; rece- este bun pentru memorie, pentru capacitatea de intelegere si discernamant. Este bun aperitiv- creste focul digestiv si vigoarea organismului; este afrodiziac etc. 
In textele sanscrite vechi se spune ca pentru a-si pastra sanatatea si vigoarea mintii si a trupului, fiecare om sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate 2 picaturi de ghee in fiecare nara (doza cea mai mica si cea mai usoara), iar ca poarta de intrare este considerat nasul.
Numele procedurii terapeutice de administrare intranazala a medicatiei poarta denumirea de Nasya. In scopuri curative, administrarea intranazala (instilatii nazale) se face in variante mai puternice, specifice pentru fiecare boala tratata.

Proprietatile untului clarificat il recomanda, atat ca aliment, cat si ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. In cabinetele medical, ghee intra in componenta unor preparate mai elaborate. El poate fi folosit ca parte din unele creme cu aplicatie externa ori din remedii cu administrare orala. 
Ghee (899 kcal%) se gaseste in magazinele de specialitate, dar cel mai bine ar fi sa-l preparati acasa. Untul clarificat este consumat fie ca atare, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice. Consumul moderat de unt de catre persoanele sanatoase, active, cu mecanism compensatoriu eficace nu este daunator, daca nu se depaseste cantitatea de 40 g unt/zi.
Aceasta cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este sa nu se depaseasca un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi grasi saturati si 300 kcal. Se stie ca numai cca 15 % din colesterolul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului, ceea ce inseamna ca numai 15 mg de colesterol vor fi absorbite in organism din cele 40 g unt, cantitate cu totul nepericuloasa. Aceeasi cantitate de uleiuri vegetale (floarea-soarelui, masline) aduc un aport caloric de 360 kcal, superior untului. 


Paradoxal, margarinele din prima generatie, care nu contin colesterol, sunt aterogene datorita acizilor grasi "trans" care perturba metabolismul ficatului generand colesterol rau (LDL). Acesta se depune pe artere si provoaca infarct de miocard si accidente vasculare cerebrale (AVC). 
Exista 80% alimente care produc colesterol si 90% alimente care stimuleaza producerea glucozei. Daca organismul proceseaza ghee-ul, acesta va inlocui hrana si nu va mari colesterolul.
Aproape toti pacientii cardiaci pot consuma 1-2 linguri de ghee / zi. Important este insa, regimul de viata in ansamblu, precum si dieta in ansamblu, astfel incat sa nu se produca colesterol in exces in organism. 
Prin urmare, sa nu fim excesivi cu grasimile, nici in plus, dar nici in minus.
Se pot consuma uleiurile vegetale care sunt usor acceptate de corpul nostru. Ideale sunt uleiurile obtinute prin presare la rece, deoarece in cele rafinate, structura grasimilor este prea mult abatuta de la normal. O grasime recomandata, deosebit de utila organismului, este untul clarificat; el se poate consuma tot timpul anului, dar mai ales in sezonul rece. 


Nu trebuie sa ne speriem fiindca ghee are provenienta animala, deoarece aduce numeroase beneficii. Astfel, am putea enumera faptul ca: hraneste toate tesuturile; este intineritor; este antioxidant, antitoxic; creste vigoarea organismului; este bun pentru memorie ( imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta etc) si pentru ochi (atat in administrare interna, cat si externa); hraneste tesuturile implicate in reproducere; vine in ajutorul persoanele slabite si in unele afectiuni psihice (ex: iritabilitate); inmoaie si infrumuseteaza pielea, o face mai frumoasa, moale si supla; lubrifiaza mucoasele; face vocea mai buna, o clarifica; ajuta la scaderea colesterolului etc. 


Oamenii sanatosi pot folosi untul clarificat in alimentatia curenta deoarece el hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele. 

Ghee este antioxidant; detoxifiant; aduce prospetime, tinerete etc; se spune ca opreste imbatranirea. In aceste scopuri, se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit. 
Ghee (se pronunta gie) seamana cu ceea ce noi intelegem prin “unt topit”.
In bucataria ayurvedica trece drept elixir al vietii si mijloc de intinerire, pentru ca este usor digerabil si sprijina preluarea substantelor hranitoare in organism. Incalzit, se bea ca atare, pentru a produce dezintoxicari (2 linguri de supa/zi). 
Tot el imbunatateste digestia; este mai bun decat untul, fiindu-i superior acestuia in toate privintele.
Contine vitaminele A si D, se digera usor si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din untul clarificat atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile- 95%. Datorita acestor proprietati el nu produce colesterol si poate fi consumat, inclusiv de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci primesc cate 2 lingurite de ghee la fiecare masa. 


In gastritele si ulcerele gastro-duodenale se indica consumul de unt clarificat inainte de fiecare masa. Iar daca se respecta si o dieta terapeutica speciala, un ghee procesat cu radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus, poate duce la vindecare in cateva saptamani. In continuare se recomanda administrarea de ghee, dimineata, pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala. 


Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale etc. 
Proprietatile untului clarificat sunt cu atat mai puternice cu cat el este mai vechi ! Astfel, preparatul devine mult mai eficient in afectiuni neurologice, neurodegenerative, dependenta de droguri, actiunea la nivel cerebral, in caz de coma, stari de lesin, semiconstienta, in afectiuni ORL, fiind in general un bun purificator si vindecator.
Spre exemplu, ghee de 10 ani poate fi utilizat la pacientii cu epilepsie sau Alzheimer, atat in picaturi nazale, cat si in administrare interna (1 lingurita la fiecare masa), cu efecte deosebite- el trece rapid de mucoasa nazala prin osul perforat, strabatut de nervii olfactivi, ajungand in foarte scurt timp direct la creier. 


Adjuvant in afectiuni psihice si in probleme de memorie, el este indicat in stari de irascibilitate, de oboseala etc. Sunt suficiente cateva lingurite de unt clarificat/zi si cu siguranta, va vor ajuta sa treci mai usor peste aceste inconveniente. 

Daca suferiti de insomnie, adaugati 1 lingurita de unt ghee in lapte cald si consumati-l inainte de culcare. 

Pentru tratarea unor boli oculare si imbunatatirea vederii se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal, cate 1 picatura in fiecare ochi 

Untul clarificat mai este utilizat in vatamari interne si pentru persoanele slabite; este, de asemenea, util in caz de herpes; stabilizeaza varsta etc. 
Aplicatiile externe, intravaginale, cu ghee are drept efecte lubrifierea, refacerea mucoasei, hranirea si tonifierea organelor genitale interne precum si cresterea imunitatii locale. 
Antidot in caz de otraviri, recomandat in afectiuni biliare, bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm (impreuna cu anumite amestecuri din plante), sunt inca cateva remedii ale untului clarificat. 
De efectele tonice si de intinerire ale untului ghee beneficiaza si pielea, parul si unghiile. Pielea va avea un aspect mai tanar, va fi mai tonifiata, iar parul si unghiile mai rezistente. Fiind un remediu natural, nu strica sa fie incercat. 


Untul clarificat este minunat pentru masaje- pielea o va iubi! 

Cu ghee simplu sau medicinal, cu extracte din diferite plante ori produse apicole, utilizat pe piele, ii reda acesteia supletea si prospetimea. El curata ranile si grabeste vindecarea. 
Iarna, cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal. 

Tot o forma de uscaciune a pielii este prezenta si in psoriazis. Pentru tratament, untul clarificat se va administra atat extern (pe ariile afectate), cat si intern. Un ghee medicinal, cu extracte din anumite plante sau cu propolis, este mai eficient decat cel simplu, iar asocierea altor terapii (remedii orale, masuri generale de viata, terapie cu venin de albine) poate aduce imbunatatiri radicale. 


Uleiul ghee este recunoscut prin calitatile sale vindecatoare si pentru beneficiile in cadrul afectiunilor tesutului conjunctiv si articulatiilor, ajutand la dezvoltarea flexibilitatii. De asemenea este utilizat de practicienii ayurvedici pentru a trata o mare varietate de boli, de la alcoolism la epilepsie, pana la dureri vaginale. In zilele noastre se mai foloseste ca remediu, amestecat cu miere.
Alte intrebuintari

Din punct de vedere religios ghee se foloseste ca ulei in ritualurile religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari.

Sursa: Lucia_bp