Gem Sau Jeleu De Mere ?!
Sursa Gem sau jeleu de mere ?!
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
A venit toamnaaa..., a inceput sa ploua marunt, vintuletul a inceput sa miste incet crengile copacilor pline cu fructe..., merele au cazut pe jos, destul de multisoare, iar daca s-au lovit in timpul caderii, pata de pe ele se va mari si riscam sa ajunga la cos. Cu alte cuvinte, o alta reteta de gem, desi s-ar putea numi jeleu, fiecare poate sa-i spuna cum vrea...
Ingredientele necesare pentru citeva borcanele delicioase:
- 2 kg mere galbui
- 1,200 kg zahar
- 3 lamii
- 2 pliculete zahar vanilat
Intii de toate, curatim merele, le taiem in doua, eliminam partea cu simburi, le taiem cuburele pot fi taiate si feliute subtirele, dar eu am un fix sa gasesc bucatele de fructa prin gemuri, abia apoi le cintarim, deci 2 kg mere dupa ce am eliminat tot ce era de eliminat (ma repet cam mult)...
Punem zaharul peste ele si sucul de la doua lamii, le punem pe foc , intii flacara mare, apoi mica sa nu se lipeasca. Atentie, merele contin pectina de aceea gemul/jeleul se va face destul de repede.
Cind s-a ingrosat cit de cit, luam cu lingura si punem pe o farfurie rece, jeleul se va intari foarte repede.
Inainte de a inchide aragazul si a ambala jeleul in borcanele sterilizate, punem sucul de la cealalta lamiie care a mai ramas, adaugam cele doua pliculete de zahar vanilat, amestecam bine si gata... am obtinut un gem/marmelada/jeleu/peltea delicioasa.
O poza cu jeleul pus intr-un vas mic de plastic, iar cind s-a racit, statea foarte bine cu susu-l in jos, fara sa cada din el.
Va invit sa incercati aceasta reteta si nu veti fi dezamagiti.
Acum nu mai promit ca aceasta va fi ultima reteta de gemuri, pentru ca nu sint sigura...