Gem Mixt (nectarine,prune Si Mure)
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ei bine si cum in cosul de fructe aveam diverse:nectarine, prune galbene, prune negre si toate incepusera sa se inmoaie putin, am zis ca este cazul sa le arunc in oala sa fac ceva bun cu ele.
Pe langa prune si nectarine aveam niste mure culese din padure si cativa samburi de caise(vreo 20 asa).Ideea cu murele m-a venit in timp ce fierbeam deja primele doua ingrediente, parca simteam ca mai necesita o aroma, iar la final a iesit ceva ce m-a inaltat la cer, dar pana la urma revenind cu picioarele pe pamant.
Pe vremuri bunica mea ne facea dulceata de caise si punea si samburii, cred ca era cea mai buna dulceata mancata vreodata.
Ei bine,revenind la oile nostre,pardon, gemul meu sa va spun ce am folosit pana la urma .
730 gr prune
250 gr nectarine
mure(cat intra intr-un pumn)
300 gr zahar
200 ml apa
1 tija scortisoara
1 varf lingurita cardamom
Prunele si nectarinele le-am pus in apa clocotita aproximativ un minut pentru a putea sa le curat de coaja.Le-am scos intr-o strecuratoare, am curatat coaja si am scos samburii.
Am taiat fructele bucati nu foarte mici , deoarece imi place sa le simt, nu sa mananc piure de fructe , dupa care impreuna cu zaharul, apa si scortisoara le-am pus la fiert. Abia cand gemul era aproape inchegat am adaugat murele, samburii de caise si cardamom-ul, pentru a-si pastra fermitate.
Procesul este la fel ca si restul gemurilor/dulceturilor pe care le-am facut.Am fiert la foc mediu pana in momentul in care in urma probei cu picatura compozitia era inchegata.
Rezulta un gem aromat.
cu iz de amintiri din copilarie si dor nebun de bunici.
Pozele spun multe, cuvintele sunt de prisos.Oricine a avut bunici la tara cred ca isi poate imagina putin din gustul ce poza nu o poate face.