Gem In Vase Zepter
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Nu am facut inca,anul acesta gem,pentru ca, inca ,acum sunt scumpe fructele pentru gem.Asa ca nu am poze.Dar pentru ca am vazut ca multa lume cauta acest fel de postare pe blogul meu,am sa povestesc doar si poze am sa adaug cand voi face.
Noua placandu-ne dulce gemul, am folosit compozitia clasica,desi gemul facut in aceste vase,pastrand mult din calitatile fructelor,cantitatea de zahar poate fi redusa la 3/4 :
INGREDIENTE :
-1 masura de fructe
-1 masura de zahar
-sucul de la 1/2 lamaie
-puteti adauga o pastaie de vanilie si miez de nuca sau alte seminte (nuca ,eu adaug mai ales la gemul de prune sau caise)
MOD DE PREPARARE :
in oala zepter,se pun de la inceput toate ingredientele,se amesteca,se acopera cu capcul si se pun pe foc la focul mare 5 minute,pana capacul oalei se incalzeste sa ne friga la deget,apoi se face focul la minim,cat mai mic.
Dupa care din cand in cand ridicam capacul si-l curatam de condens,pentru a nu se intoarce apa in oala si a prelungi timpul de gatire.
Acum depinde si de cat de lichid vreti sa fie dulceata sau gemul.
Timpul nu l-am socotit niciodata,dar gemul sau dulceata sunt legate cand de pe lingura se scurg 3 picaturi consecutive,nu mai mult,tinand lingura orizontal,adica pe lat.
Daca vi se pare ca e prea mult lichid scoateti capacul si fierbeti fara capac.Dar daca ,dupa cum am spus ridicati din cand in cand capacul si-l stergeti pe interior,cu un servet de hartie,de condensul format,nu e nevoie sa lasati la fiert fara capac.
Dupa ce dulceata s-a legat,incalziti in cuptor borcanele si turnati gemul sau dulceata in borcanele fierbinti,apoi puneti-le capacul.
Daca aveti pompa de vid si capac lexi lid zepter,puteti sa sterilizati borcanele imediat ce le-ati inchis :asezati borcanele in oala zepter,puneti capacul lexi lid pe oala si procedati ca la orice vidare cu aparatul respectiv: pompa va scoate aerul si din borcanele puse in oala.
Daca nu aveti apartul cu pricina,sterilizati dupa cum v-ati obisnuit s-o faceti.
Sper ca v-am fost de folos.
Va stau la dispozitie pentru intrebari.Daca stiu ,raspund,daca nu ,va indrept spre persoane mai experimentate decat mine in gatirea zepter.